Ierusalimul din sufletele noastre

Ierusalimul din sufletele noastre Mareste imaginea.

Iata ca am ajuns si in zilele Saptamanii Mari a Sfintelor Patimi ale Mantuitorului. Aproape ca au trecut cele 40 de zile ale Postului, acea scara pe care am incercat sa urcam, unii mai greu, altii poate mai usor, pentru a ne bucura insa cu totii asa cum se cuvine de Sfanta Taina a Invierii Domnului. Daca am reusit acest lucru, cum am reusit, raspunsul este la fiecare dintre noi, dar sunt sigur de faptul ca efortul a meritat iar cele catva zile (dar cele mai importante) care au mai ramas vor incununa cu succes drumul nostru catre Lumina Invierii.



Dar exista o Inviere inainte de Inviere, anume invierea noastra la viata normala, la solidaritatea frateasca, la iubirea sincera fata de aproapele nostru, ca rezultat al Postului. Ii auzim pe multi spunand ca de Pasti trebuie sa se innoiasca cu ceva si atunci isi cumpara o haina noua, o pereche de pantofi noua. Dar haideti sa ne innoim cu un suflet curat, sa ne innoim cu ganduri bune, sa nu renuntam la speranta si sa avem incredere. "Am lepadat povara postului, dar n-am lepadat rodul lui, pe care e vremea sa-l culegem. A trecut oboseala nevointelor, dar sa nu treaca ravna faptelor bune. S-a dus postul, dar sa ramana evlavia. Mai bine spus, [.] a trecut postul cel trupesc, dar n-a trecut postul cel duhovnicesc. (…) Sa nu ne lenevim sub cuvant ca a trecut postul, ci acum, mai mult chiar decat inainte, sa avem mare grija de suflet, ca nu cumva, ingrasandu-ne trupul, sa ramana sufletul mai neputincios, sau nu cumva, ingrijindu-ne de rob, sa neglijam stapanul (…)", spunea Sfantul Ioan Gura de Aur.

Si inainte de a ne face, asa cum se cuvine, curatenia in gospodarii, haideti sa facem curatenia mai anevoioasa, cea de ganduri, de fapte necugetate, de banuieli, de vorbe fara rost, spuse la repezeala, pentru ca nu reusim mereu sa ne facem curat in suflete. Haideti sa spunem o vorba buna celui care are nevoie de mangaiere, sa-i cerem iertare celui caruia i-am gresit, sa ajutam pe cel in nevoie, sa dam un ban din putinul nostru si batranului zdrentaros care intinde mana sa spre noi la colt de strada, sa nu mai trecem indiferenti fata de cei in suferinta, sa ne ocupam mai putin de noi, si mai mult de altii, sa oferim un pic de bucurie celor tristi. Sa ne gasim echilibrul si sa mergem drepti pe drumul pe care l-am ales. Aceasta este invierea fiecaruia dintre noi, care ar trebui sa preceada Sfanta Inviere a Domnului nostru.

De Florii am sarbatorit intrarea Mantuitorului in Ierusalim, dar Ierusalim-ul este sufletul fiecaruia dintre noi. Asadar, sa-l primim si noi pe Iisus in Ierusalimul sufletelor noastre si sa ne amintim de cuvintele Sale: "Iata, Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine".

Daca am putea aduce macar un strop de fericire pentru cei din jurul nostru, cunoscuti sau nu, atunci poate Postul Mare nu l-am trecut degeaba. Si reiau ceea ce spunea despre fericire "doctorul copiilor", regretatul Alexandru Pesamosca, si am scris intr-o postare, mai demult: ''Nu vile, masini sau mai stiu eu ce prostii! Sa repari un copil-paianjen, care merge in patru labe, sa-l innadesti, sa-i carpesti tendoanele si ligamentele, sa-l faci biped si sanatos tun, sa alerge la tine si sa te stranga in brate, asta inseamna fericire!".

Asadar, in aceste zile ale patimilor Domnului, sa ne oprim un pic din iuresul grijilor zilnice, sa ne asezam cateva clipe in fata unei sfinte icoane si sa cugetam: la ceea ce a fost, la ceea ce va fi, la ceea ce am fost, la ceea ce vom fi, odata cu Invierea Domnului. Cu siguranta vom gasi raspunsurile.

Si as mai vrea sa luam aminte si la ceea ce spunea Octavian Paler: "Aminteste-ti sa-ti petreci timp cu persoanele iubite, pentru ca nu vor fi langa tine o eternitate.

Aminteste-ti sa spui o vorba buna copilului care te venereaza, pentru ca acel copil va creste curand si va pleca de langa tine.

Aminteste-ti sa-l imbratisezi cu dragoste pe cel de langa tine pentru ca aceasta este singura comoara pe care o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.

Aminteste-ti sa spui "TE IUBESC" partenerului si persoanelor pe care le indragesti, dar mai ales sa o spui din inima. O sarutare si o imbratisare vor alina durerea atunci cand sunt sincere.

Aminteste-ti sa-i tii pe cei dragi de mana si sa pretuiesti acel moment pentru ca intr-o zi acea persoana nu va mai fi langa tine.


Fa-ti timp sa iubesti, fa-ti timp sa vorbesti, fa-ti timp sa impartasesti gandurile pretioase pe care le ai".

Doamne ajuta!

Adi Ionescu

.

Despre autor

Adi Ionescu Adi Ionescu

Colaborator
21 articole postate
Publica din 12 Mai 2011

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2012

Vizualizari: 1560

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE