Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu Mareste imaginea.

Gorgoepicousa

Icoana Maicii Domnului numita "Gorgoepicusa", adica "Grabnic Ascultatoarea", este o icoana facatoare de minuni pastrata in Manastirea Dochiariu, in Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana este una dintre cele mai iubite si renumite icoane ale Maicii Domnului, din intreg Sfantul Munte. Icoana este zugravita in fresca, pe exteriorul peretelui estic al trapezei, iar trapeza se afla in partea stanga a intrarii in curtea manastirii Dochiariu. Este cinstita in mod deosebit pe 1 octombrie.

In anul 1664, calugarul Nil, care se ocupa cu trapeza si care trecea adesea prin fata sfintei icoane, tinand in mana o lumanare mare, de folos in treburile sale din trapeza, a auzit o voce spunandu-i: "Nu mai trece pe aici cu lumanarea aprinsa, care atata fum imi lasa pe icoana." Neilos nu a acordat prea multa atentie vocii, insa aceasta s-a auzit din nou, de asta data pedepsindu-l cu orbirea. Toti fratii din manastire au inceput sa aiba mare evlavie la aceasta sfanta icoana, punand sub ea un vas pentru ca trapezarul sa arda mereu putina tamaie, in cinstea Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoare" de la Manastirea Dochiariu

In legatura cu aceasta icoana a Maicii Domnul, din vechime, ni s-a pastrat marturisita urmatoarea minune. In anul 1664, calugarul Nil, avand ascultarea la trapeza manastirii, obisnuia sa vina de la bucatarie tinand in mana o faclie aprinsa. Faclia, precum era in vreme, fiind unsa cu smoala, scotea un fum negru si innecacios.

Dochiariu

Zilnic, in drum spre sala de mese, calugarul Nil trecea pe langa o icoana a Maicii Domnului, zugravita in fresca, pe unul dintre peretii exteriori ai trapezei. Intr-o zi, calugarul a auzit o voce zicand: "Calugare, nu mai trece pe aici, cu lumanarea aprinsa, care atata fum imi lasa pe icoana.” Nepricepand cuvantul, ori crezand ca este vreo gluma facauta de vreun frate, calugarul si-a vazut mai departe de treaba lui.

La scurt timp insa, el auzi iarasi vocea aceea, in acelasi loc, zicand: "Monahule nesimtitor, cat ai sa mai necinstesti icoana mea?" Pe loc, calugarul a ramas orb. Abia atunci a inteles calugarul acela ca Maica Domnului ii vorbise, ca una ce rabda zilnic fumul cel negru si innecacios ce iesea din faclia lui. Dupa aceasta intamplare, parintii au asezat sub icoana un vas pentru ars tamaia, astfel incat trapezarul sa cinsteasca tot timpul pe Maica Domnului.

Calugarul orb, Nil, isi petrecea tot timpul sau intr-o strana, in fata icoanei, rugandu-se acesteia spre a-l ierta si vindeca. Maica Domnului s-a aratat drept mijlocitoare a rugaciunilor calugarilor, care au dus la vindecarea orbului. Maica Domnului a spus calugarilor ca ea este cea care le inalta rugaciunile la Dumnezeu, de aceea si numele ei este "Gorgoepikousa", adica "Grabnic Ajutatoare".

Dochiariu

Dupa multa pocainta, inaintea icoanei Maicii Domnului, calugarul Nil a auzit din nou vocea cea minunate, zicand: "Monahule, rugaciunile tale au fost primite. Esti iertat si vei vedea din nou. Spune-le parintilor si fratilor care se nevoiesc aici ca Eu sunt Maica lui Dumnezeu Cuvantul, a doua dupa Dumnezeu, ocrotitoarea Sfintei Manastirii acesteia, a Arhanghelilor si a Sfantului Ierarh Nicolae. Sa vina catre mine in orice nevoie si-i voi asculta pe ei, si pe orice crestin ortodox ce va veni catre mine cu evlavie, caci eu sunt Grabnic Ascultatoare - Gorgoepikousa."

Dupa aceasta intamplare, parintii manastirii Dochiariu au blocat culoarul acela, asa incat nimeni sa nu mai treaca pe acolo, ci fiecare sa poata sta sa se roage in fata sfintei icoane. Mai tarziu, parintii au construit un paraclis in cinstea icoanei Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoarea", in care au asezat o copie a frescei, ferecata in aur si argint.

In fata acestei icoane se canta zilnic Paraclisul Maicii Domnului. Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoarea" este un izvor neincetat de mangaieri si tamaduiri, ea fiind cinstita in intreaga lume, mai ales ca ocrotitoare a familiilor crestine si, in mod special, ca ajutatoare pentru femeile care nu pot naste prunci.

Dochiariu

Rugaciune la icoana Maicii Domnului "Grabnic Ajutatoarea"

Stapana Preabinecuvantata, pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, Ceea ce ai nascut mai presus de cuvant pe Dumnezeu Cuvantul spre mantuirea noastra si darul Lui mai presus decat toti din belsug l-ai primit, Ceea ce esti o mare de daruri dumnezeiesti si rau de minuni pururea curgator, revarsand bunatatea ta tuturor celor ce cu credinta alearga la tine!

Cazand la Icoana ta cea de minuni facatoare, ne rugam tie, intru tot induratei Maici a Stapanului Celui iubitor de oameni: revarsa asupra noastra, Stapana, prea bogate milele tale si cererile noastre cele aduse tie, celei Grabnic Ascultatoare, grabeste a le implini, intocmindu-le fiecaruia spre folos, spre mangaiere si mantuire.

Cerceteaza-ne, Preabuna, pe noi, robii tai, cu darul tau si da celor neputinciosi tamaduire si sanatate desavarsita, liniste celor inviforati, celor robiti slobozire, si mangaie pe toti cei ce patimesc in felurite chipuri. Izbaveste, Atotmilostiva Stapana, toate orasele si satele, tara aceasta (si Manastirea aceasta) de cutremur, de vatamare, de potop, de foc, de sabie si de alte pedepse vremelnice si vesnice si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti, intorcand mania lui Dumnezeu prin mijlocirea ta cea de Maica.

si slobozeste pe robii tai (N) si ma slobozeste pe mine robul tau (N) de toata boala sufleteasca, de navalirea patimilor si de caderea in pacat, ca fara impiedicare intru dreapta credinta traind veacul acesta, sa ne invrednicim si in cel viitor de bunatatile cele vesnice, cu harul si cu iubirea de oameni a Fiului si Dumnezeului tau, Caruia se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, dimpreuna cu Cel fara de inceput al Sau Parinte si cu Prea Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. 

Teodor Danalache

Dochiariu

 

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2015

Vizualizari: 71824

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Comentarii (7)

  • Elena SrourPostat la 2014-02-16 00:09

    Sfanta Maica Domnului ma rog cu smerenie pentru iertarea pacatelor , ale sotului ,si ale fiului meu,vindeca Sfanta Nascatoare de Dumnezeu sufletele noastre, lumineaza mintile noastre si miluieste ne pe noi nevrednicii.Multumim Sfanta Marie pentru tot ajutorul dat .Amin.

  • Alexandru GrosoiuPostat la 2013-06-02 13:18

    Prea Sfanta Nascatoare De Dumnezeu Roaga-l pe fiul tau pe Domnul nostru Iisus Hristos sa ne ierte ca pierim sub multimea pacatelor noastre care le facem zi de zi si ajuta-ne Nascatoare de Dumnezeu nu ne lasa ca noi suntem pacatosi. Da-ne sanatate , putere , minte luminata si fereste-ne de vrajmasi cei vazuti si nevazuti. Amin

  • Georgiana PascuPostat la 2013-04-27 00:00

    Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu cadem catre tine si ne rugam cu umilinta sa ne miluesti pre noi pacatosi,sa il rogi pe Domnul nostru Iisus Hristos sa ne ierte gresalele noastre si sa ne daruiasca cele de folos,inmultindu ne si intarindu-ne in dreapta credinta.Amin

  • Maria PinteaPostat la 2012-11-24 22:31

    Cauta cu milostivire,cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu,spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. Izbaveste-ne pe noi din nevoi,risipeste negura greselilor noastre,tamaduieste,Curata,neputinta sufletelor noastre. Umple de bucurie inima noastra,Fecioara,ceea ce ai primit plinirea bucuriei. Binecuvintam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfintul Duh,Domnul.

  • Leahu Laura ElenaPostat la 2012-06-15 18:23

    SFanta Fecioara de Dumnezeu Nascatoare , Marie Maica Domnului Nostru IIsus Hristos, ma rog Tie eu Laura-Elena ajuta-ma ca mama Elena sa se izbaveasca de patima bauturii.Amin!

  • Mihaela BratuPostat la 2011-08-07 21:22

    RUGĂCIUNE CĂTRE MAICA DOMNULUI - GRABNIC AJUTĂTOARE Ceea Ce eşti Grabnică Ajutătoare celor aflaţi în nevoi, luminează-ne pe noi cu raza rugăciunii Tale, ca să aflăm mergere cu pace pe calea mântuirii. Cu dorirea bunătăţilor cereşti hrăneşte sufletele noastre flămânde de cunoaşterea Cuvântului şi adapă-ne pe noi din izvorul milostivirii Tale cel nesecat. Glasul Tău cel preadulce a strălcuit din icoana Ta, mustrând cu blândeţe pe trapezarul Nil, cel ce umbla fără evlavie înaintea icoanei Tale. Dar ca O Maică iubitoare ce voieşti mântuirea noastră, cu orbirea trupească l-ai pedepsit pe cel ce avea ochii sufletului acoperiţi de întunericul patimilor. Astfel, prin neputinţa cea trupească ai făcut să cadă solzii păcatului de pe ochii lui duhovniceşti şi ai aprins în sufletul lui focul rugăciunii. Acesta stând înaintea icoanei Tale cu pocăinţă îţi aducea Ţie jertfa rugăciunilor sale smerite, cerând grabnică tămăduire. Iară Tu, Preacurată, Ceea Ce eşti Grabnică Ajutătoare a tuturor celor ce cu glasuri smerite bat la uşa milostivirii Tale, l-ai iertat pe el şi i-ai dăruit iar lumina vederii trupeşti, iar împreună cu aceasta şi cea a vederii sufleteşti. Pe noi, cei ce pururea Te mâhnim prin stăruinţa în păcate şi petrecem fără evlavie în biserica Ta, Preacurată, iartă-ne şi în locul gândurilor lumeşti şi pline de răutate care lovesc corabia minţii noastre sădeşte-ne înţelegerile cele cereşti ale Cuvântului. Îmblânzeşte patimile noastre dobitoceşti şi cu legătura păcii lui Hristos îngrădeşte sufletele noastre. Dezleagă lanţurile împietririi inimilor noastre şi pe piatra răbdării întăreşte mintea noastră ce pururea alunecă în păcat. Cu mâna Ta cea tare risipeşte stupul gândurilor rele şi mierea laudelor cereşti toarnă în vasul inimii noastre, ca să-Ţi aducem Ţie prinos de mulţumire întru bucuria duhului. Stinge focul patimilor noastre cu ploaia rugăciunilor Tale şi cu plugul rugii smerite brăzdează pământul inimii noastre în care aruncă şi sămânţa virtuţilor. Învredniceşte-ne a culege la vremea rânduită roadele cuvintelor luminate de Duhul, spre a hrăni din destul inimile noastre cufundate în păcat. Cu rugăciunile Tale pentru toată lumea adu în casa lui Hristos şi pe cei ce rătăcesc încă în afara Ortodoxiei, dar care însetează de cunoaşterea Adevărului. Revarsă mila Ta cea bogată celor ce cu nădejde aleargă către Tine pe cărarea rugăciunii. Stinge focul ispitelor şi cu acoperământul păcii dumnezeieşti păzeşte lumea de toate ispitele vrăjmaşului. Întru curăţia inimii învaţă-ne a-Ţi aduce Ţie laude, ca să primim din mâinile Tale cheile mântuirii, cu care să descuiem cămara mântuirii rânduite nouă prin marea milă a Celui Ce voieşte ca toţi să se mântuiască în viaţa cea veşnică. Luminează-ne şi atunci mai cu putere, ca să-Ţi aducem împreună cu îngerii laudă neîncetată: Bucură-Te, Cerule Cel înţelegător, Care ai strălucit nouă pe Soarele dreptăţii, Cel Ce încununează pe toţi cu razele darurilor Sale !

  • Marian RusuPostat la 2011-01-23 14:43

    Sfanta Fecioara Maria - Imparateasa Cerului si Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoare, miluieste-ne pe noi pacatosii si roaga-L pe Domnul Isus sa ne mantuiasca. Apropie - rogu-Te prin rugaciunile Tale Sfinte catre Stapanul nostru Ceresc - poporul roman de Slava Sa si ajuta-l sa treaca de greaua suferinta care-l incearca. Ajuta-i pe fiii si fiicele acestui popor sa-si despietreasca inimile si sa-si indrepte cugetul catre mantuirea lor si privirile rugatoare catre cer intru Slava Domnului nostru Isus Hristos.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE