Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia Mareste imaginea.


Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia, purtand hramul "Sfintii Apoltoli Petru si Pavel", este asezata in marginea vestica a orasului Iasi. Din oras se ajunge chiar si cu mijloacele de transport in comun. Este situata pe una din cele sapte coline ale orasului; pe varful unui deal cu rape de jur imprejur. De la poalele colinei, se urca pe langa padure.

Manastirea Cetatuia

Manastirea a fost ridicata de Gheorghe Duca, Domn al Moldovei, in a doua sa domnie (1668 - 1672), dupa planuri asemanatoare unei alte manastiri din Iasi. Este vorba despre manastirea Trei Ierarhi, pe care a vrut s-o imite, cu toate ca performanta nu era posibila. Manastirea este inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim, ca multe altele in cursul vremii. A fost inzestrata cu multe odoare si vesminte scumpe. Dintre acestea, se mai pastreaza inca "orarul din catifea rosie lucrat in fir de aur si argint de Anastasia Doamna", sotia domnitorului.

Manastirea Cetatuia

Aici mai funcionase inainte de aceasta manastire, o biseerica si o cetatuie, care a indeplinit rolul de refugiu al asediatilor. Era legata printr-un tunel de curtea domneasca din Iasi.

Manastirea Cetatuia a trecut in decursul vremii prin razboaie, si alte calamitati naturale. Lucrari de reparatie si restaurare au avut loc in 1830-1911 si 1940-1941, insa cea mai importanta initiativa a fost in 1964-1971, cu sprijinul statului, a Directiei Monumentelor Istorice, a Departamentului Cultelor si Mitropoliei Moldovei. Datorita restaurarilor si-a pastrat forma originala.

Manastirea Cetatuia

Pericolul cel mai mare il reprezinta acum alunecarile de teren, fenomen care s-a accentuat dupa 1996. Consolidarea dealului devine astfel absolut necesara pentru pastrarea intacta a temeliei asezamantului.

 Manastirea Cetatuia          Manastirea Cetatuia

Este o constructie din zid, in plan trilobat. Altarul este luminat de trei ferestre, catapeteasma acestuia, din lemn sculptat, inaltandu-se pana la bolta. Naosul delimitat de pronaos, prin arcadele sprijinite pe coloane puternice, octogonale cu capitele patrate ornamentate sculptural.

 Manastirea Cetatuia          Manastirea Cetatuia

In interiorul bisericii, pe partea dreapta, se gaseste si mormantul ctitorului - Gheorghe Duca, Domnul Moldovei.

Manastirea Cetatuia

Fatada bisericii este impartita in doua de un brau de piatra format din trei suluri rasucite din loc in loc si fixat pe o banda de piatra alba decorata cu rozete si frunze de stejar cioplite in relief. Fatadele au stalpi contraforti si ocnite moldovenesti mari si mici.

 Manastirea Cetatuia          Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia

Pictura manastirii Cetatuia constituie o adevarata creatie artistica. Pictorii, cunoscuti cu numele, sunt fratii Mihai si Gheorghe Dima, aromani originari din Turcia, chemati de Gheorghe Duca. In documentele istorice se mai pomeneste si de pictori localnici ca Nicolae zugravul cel batran, Stefan zugravul si altii.

 Manastirea Cetatuia          Manastirea Cetatuia

Pictura are si anumite elemente compozitionale specifice, cum ar fi: Viata si Martirajul Sfantului Ioan Botezatorul si 23 de scene din Acatistul Maicii Domnului. In pridvor, pe langa alte scene binecunoscute, gasim pictati si pe unii Filozofi antici.

Manastirea Cetatuia

Fosta casa domneasca, aflata in partea nordica a manastirii, a fost transformata in muzeu. Staretia si sala gotica, in care a functionat renumita tipografie de limba greaca, sunt si ele inca prezente.

Manastirea Cetatuia

Iata ce aflam din placa memoriala fixata in zidul salii gotice: "Manastirea Cetatuia zidita de Gheorghe Duca in 1669, fosta resedinta de vara a voievozilor si mitropolitilor Moldovei, adapost de lucru al Mitropolitului Dosoftei si invatatului Dimitrie Cantemir. Avand o tipografie ajunsese in timpul din urma in stare de parasire in deosebi palatul Domnesc, Sala Gotica si gospodaria erau in completa ruina. Asa fiind prin staruinta IPS Dr. Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei, cladirile vechi au fost refacute de Comisiunea Monumentelor Istorice, inaugurandu-se cu deosebita solemnitate in octombrie 1911 de marele Rege Carol I venit la Iasi cu familia Regala pentru serbarea jubileului Universitatii, cu care prilej s-a pus temelia noilor chilii manastiresti. La aceasta stralucita serbare la care au fost prezenti si delegatii Universitatilor straine sositi la Iasi pentru Jubileul Universitatii, a contribuit foarte mult aviatorul Aurel Vlaicu care a zburat pe aparatul inventat de el, plecand de la scoala normala "Vasile Lupu" peste Iasi si facand mai multe viraje in jurul dealului cu manastirea Cetatuia in admiratia invitatilor straini si a multimii poporului. A fost primul zbor de aviatie la Iasi."

Zidul de incinta construit din piatra inconjoara manastirea, la colturi avand ridicate turnuri de aparare.

Manastirea Cetatuia

 Manastirea Cetatuia          Manastirea Cetatuia

Rolul cultural al manastirii. Cu sprijinul material al Domnitorului Gheorghe Duca, manastirea a avut un rol important in raspandirea culturii crestine ortodoxe. Pentru comunitatile care se serveau de limba greaca, rolul cultural al manastirii Cetatuia a crescut dupa infiintarea tipografiei grecesti in 1682. Tipografia a fost incredintata unor calugari romani in frunte cu Ieromonahul Mitrofan, ajuns episcop de Husi. In aceasta manastire au functionat scoli, iar biserica si incaperile manastirii au servit ca spital pentru raniti din marele razboi.

Manastirea Cetatuia

Cu toate ca este oarecum izolata de oras, linistea pe care o aduce in sufletul vizitatorului merita efortul depus pentru a ajunge sus. Panorama orasului este extraordinara, din punctul pe care il ocupa manastirea, iar datorita inaltimii colinei, aceasta poate fi vazuta din aproape toate punctele orasului.

Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 28740

Voteaza:

Manastirea Cetatuia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE