Biserica Precista Mare - Roman

Biserica Precista Mare - Roman Mareste imaginea.


Biserica Precista Mare - Roman

Biserica Precista Mare, situata la iesirea din Roman, in vecinatatea Episcopiei, face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind construita de Doamna Ruxandra Lapusneanu si fiul ei Bogdan al V-lea, in 1569, pe locul altui schit mai vechi. Ruinata de vremuri, ctitoria Lapusnenilor a fost refacuta din temelii in 1753 de catre episcopul Ioanichie cu sprijinul voievodului Constantin Racovita. In urma distrugerilor suferite in timpul cutremurului din 26 septembrie 1781 este rezidita pentru a doua oara in anul 1784 de catre egumenul Gherasim Putneanul. Biserica devine manastire in anul 1787, iar dupa 10 ani, egumenul Vartolomei Putneanul, cu sprijinul financiar al lui Veniamin Costache - pe atunci episcop al Romanului - transforma bolnita Manastirii "Precista Mare" in "Ospitalul saracilor" asigurand zece paturi si un medic ce indeplinea si atributiile de farmacist.
 

Biserica Precista Mare - Roman

Biserica a fost reconstruita pentru a treia oara "din temelie" intre anii 1825-1826 fiind afectata de cutremurele care s-au succedat la intervale foarte scurte (1795, 1802, 1803 si 1806). Cutremurul din 14 noiembrie 1829 provoaca apoi alte stricaciuni si alte lucrari de reparatii care s-au efectuat in anul 1834 la interventia domnitorului Mihail Sturdza si a Mitropolitului Veniamin Costache, sub ingrijirea egumenului Macarie Baltag Basarabeanul. In 1836, biserica este serios zguduita de un nou cutremur la 11 ianuarie 1838, impunandu-se alte interventii pentru repararea si consolidarea ei. In pisania asezata la intrarea in biserica, dupa lucrarile din 1838, sunt mentinate principalele refaceri si restaurari survenite pana la acea data in existenta acestui monument: "Aceasta Sfanta biserica unde se praznuieste Adormirea Precistei, intai a fost zidita de Doamna Ruxandra, maica a lui Bogdan Voievod, la 1569. Al doilea s-au zidit de iznoava de episcopul Ioanichie, cu ajutorul domnului Constantin Racovita Voievod, la 1753, si s-au dat metoch Sfantului Spiridon din Iasi. Al treilea s-au zidit din nou de arhimandritul Gherasim Putneanul, la 1787, care au facut si inceperea spitalului. Al patrulea iarasi stricandu-se s-au zidit din nou de arhimandritul Gherasim Bucovineanul, care au mai sporit in spital zaci crevaturi, la 1826. Al cincilea fiind hrantuiala de cutremurile urmate s-au stricat pana la un locu si s-au zidit de egumenul Macarie Basarabeanul, cu ai sai bani, carele au mai sporit si douazeci de crevaturi in spital, mijlocind si cumpararea binalei pentru patruzeci crevaturi. Domnind Domnul Mihail Grigoriu Sturdza Voievod, iar mitropolit fiind preasf. Veniamin Costachi, 1838, oct. 21. "
 

Biserica Precista Mare - Roman

In 1944 si 1977 au fost necesare noi lucrari de reparatii si consolidare, executate prin grija Episcopiei Romanului, din cauza deteriorarilor produse de cutremure. In 1986, prin purtarea de grija a Episcopul Eftimie Luca, se incep lucrarile de consolidare a bisericii. Turnul clopotnitei a fost consolidat in anii 1987-1988, inlaturand-se vechile contraforturi. Biserica s-a resfintit la 15 august 1989, de Episcopul Eftimie si Arhiereul Ioachim Vasluianul.

Biserica Precista Mare - Roman

Edificiul de astazi se caracterizeaza printr-un plan mixt, dreptunghiular la exterior si treflat in interior, cu absida altarului semicirculara si absidele laterale scobite in grosimea zidurilor. Altarul este spatios, luminat de o fereastra la nord si alta la sud. Are adaugata pe dreapta o camera mica pentru vesmantarie. Catapeteasma bisericii dateaza din prima jumatate a veacului trecut este frumos sculptata. Naosul spatios, luminat de o fereastra la sud si alta la nord, se delimiteaza de pronaos prin doi stalpi laterali, care sustin o puternica arcada. Turla pe naos este deschisa, foarte mare, de forma octogonala la exterior, cu patru ferestre si ocnite sub cornise. Pronaosul foarte spatios este luminat de o fereastra la sud si alta la nord. Pridvorul este mic, inchis, cu intrare prin sud, pe o usa de stejar in doua canaturi, sculptata pe ambele parti. Usa de intrare din pridvor in pronaos este tot din stejar sculptat. Pridvorul este luminat de doua ferestre duble din lemn, cu grilaj metalic intre ele. La exterior decoratia este tot atat de sobra si eleganta, alcatuita din siruri de ocnite la nivelul turlei si sub cornisa si cu delicate ancadramente cu motive florale si arce in acolada la ferestre. In ceea ce priveste pictura murala, s-au pastrat cateva fragmente din pictura in ulei realizata in 1946 de catre Constantin Negrescu din Roman. In anul 1986, pictorul Dumitru Banica din Bucuresti si echipa pe care a condus-o au executat pictura in fresca ce se inscrie in stilul neobizantin. Acelasi colectiv a pictat si catapeteasma.

           Biserica Precista Mare - Roman         Biserica Precista Mare - Roman

Construita in 1753 din initiativa episcopului Ioanichie si reparata in 1816, cand i s-au adaugat si cele patru contraforturi masive, clopotnita are o forma dreptunghiulara si doua etaje, dominand zona inconjuratoare de la inaltimea celor 27 m ai sai. Este asezata la 20 m nord-vest de biserica.

            Biserica Precista Mare - Roman           Biserica Precista Mare - Roman

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" detine un important si valoros patrimoniu cultural-artistic provenind indeosebi din secolele XVIII-XIX, ca urmare a unor donatii si achizitii proprii. Dintre obiectele reprezentative amintim grupul celor 40 de icoane praznicale pictate de zugravi anonimi in anii 1793 -1794, la comanda egumenului Gherasim Putneanul, un important set de Minee in limba greaca, editate la Venetia intre 1749-1762, precum si vase si obiecte de cult, marea majoritate realizate in Atelierul de argintarie G.C. Ropala, renumit in Roman la sfarsitul veacului trecut.

Biserica Precista Mare - Roman

Mentionam ca in prezent, pe langa Biserica "Adormirea Maicii Domnului", functioneaza Asociatia Ortodoxa "Precista Mare" ce desfasoara o gama larga de activitati: catehetice misionare, de filantropie crestina, cultural crestine, ecologice. In viitor asociatia isi propune sa organizeze un Centru Socio-Medical denumit "Precista Mare", in cadrul caruia va functiona o cantina sociala moderna precum si alte servicii medicale si sociale.
 

Biserica Precista Mare - Roman

Biserica Precista Mare - Roman

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 10579

Voteaza:

Biserica Precista Mare - Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE