O mare isprava

Zicea unul dintre Batranii din Thebaida: „Eu am fost fiu de preot al paganilor. Pe cand eram copil, vazandu-l intr-o zi pe tatal meu ca intra in templul idolesc sa aduca jertfa, am intrat dupa el. L-am vazut atunci pe Satana sezand; si toata ostirea lui sta de jur imprejur. Deodata, una din capeteniile lui a iesit in mijloc si i s-a inchinat. Iar el i-a zis: «De unde vii?» I-a raspuns acela: «Am fost in tara cutare, am pornit razboaie si am pricinuit multa varsare de sange; si am venit sa-ti dau de stire».

I-a zis diavolul: «In cat timp ai facut aceasta?» «In treizeci de zile», spuse el. Cand a auzit Satana raspunsul, a poruncit sa fie biciuit, zicand: «In atata amar de timp, numai asta ai facut?»

La fel, un altul s-a infatisat si a spus: «Eu am fost in mare, am ridicat vanturi, am scufundat corabii si am omorat multi oameni; si am venit sa-ti dau de stire». [Diavolul] - a intrebat si pe el in cat timp a facut asta si, afland ca in douazeci de zile, a poruncit sa fie biciuit la fel ca cel dintai, ca nu izbutise nimic altceva in atata timp.

Apoi a venit altul care, intr-un oras in care se facea nunta, starnise sfada intre nuntasi, pricinuind multa varsare de sange, incat facuse sa fie omorati chiar mirele si mireasa. Intrebat fiind, zicea ca izbutise asemenea lucrare in zece zile. Dar si el, osandit ca pierzator de vreme, fu biciuit asemenea cu cei dinainte.

Dupa acestia s-a infatisat in mijloc si un altul, iar diavolul l-a intrebat: «De unde mai vii si tu?» «Am fost in pustie, zise el, si de patruzeci de ani duc razboi cu un monah; iar in noaptea asta l-am aruncat in curvie». Diavolul, cum a auzit, s-a ridicat indata, l-a sarutat si, luand coroana pe care o purta, a pus-o pe capul lui. Apoi i-au adus un tron, pe care l-au pus langa al sau, l-a asezat acolo, multumindu-i si zicand: «Ai fost tu in stare sa faci o asa mare isprava!»

.
Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2015

Vizualizari: 5882

Voteaza:

O mare isprava 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE