Medicina comportamentala

Medicina comportamentala Mareste imaginea.

De-a lungul ultimilor  ani, descoperirile din medicina si biologie au  condus la o sinteza a ideilor privitoare la abilitatea mintii de a produce efecte vindecatoare in corp, pe masura ce dovezile stiintifice au aratat ca starile emotionale influenteaza starea de sanatate fizica in bine sau in rau. O versiune importanta a acestei integrari este medicina comportamentala: aplicarea tehnicilor de genul reactiei biologice, al relaxarii si hipnozei in cadrul tratamentului medical si tulburarilor psihosomatice. Aceste metode sunt folosite pentru a trata o gama larga de probleme medicale, de la migrene si dureri cronice pana la hipertensiune, astm si chiar reactii adverse la unele tratamente medicale cum ar fi chimioterapia.

Medicina comportamentala este folosita pentru tratarea unor obiceiuri si dependente , cum ar fi mancatul excesiv,abuzul de medicamente, fumatul ajutandu-i pe oameni sa se relaxeze si sa se concentreze. Daniel Brown  spune ca medicina comportamentala a pus la punct automonitorizarea si autoreglarea, terapii de calmare si relaxare, adaptarea perceptiilor interioare, terapia cognitiva care se opune gandurilor negative despre propria persoana. Automonitorizarea se realizeaza prin tinerea de jurnale zilnice ale simptomelor. De exemplu daca cineva sufera de o durere cronica, trebuie sa-si noteze din ora in ora trairea durerii, acordand durerii o nota, pe o scala de la  zero, nici o durere, la cinci, durere insuportabila. In acelasi timp isi noteaza ce facea in acea perioada, care ii sunt gandurile si sentimentele in acel moment. Trebuie sa tina acel jurnal timp de doua saptamani.

Acest fapt creste starea de constienta in ceea ce priveste simptomele si contextul si se poate face o conexiune intre simptome si situatie, identificandu-se momentele cu risc ridicat. Insomnia este un alt exemplu, poate exista o cauza pe termen scurt,de exemplu o persoana ingrijorata de pierderea serviciului. De obicei, oamenii isi fac griji cand merg la culcare, incep sa citeasca in pat, se uita la televizor, sau isi aduc mancarea in pat. Daca mentinem sistemul nervos central activ, citind, uitandu-ne la televizor, nu putem dormi. Asadar problema este cauzata chiar de comportamentul la care se recurge pentru a dormi. O alta tehnica este autoreglarea comportamentului.

De exemplu un fumator, isi va monitoriza comportamentul ca fumator.Isi noteaza fiecare tigara fumata, acordandu-i un scor, pe o scara de la unu la cinci, in functie de intensitatea dorintei. Jurnalul se tine timp de doua saptamani. Apoi isi face un program de suprimare a tigarilor de care are mai putina nevoie, pana cand isi atinge tinta. Apoi isi fixeaza o noua tinta: suprimarea tigarilor cotate imediat deasupra celor din categoria suprimata. In cele din urma raman cele de care are cea mai mare nevoie, se continua lucrarea si pentru suprimarea acestora.

O alta metoda este relaxarea sau calmarea. Se poate face detensionand si relaxand sistematic fiecare grupa musculara, tehnica numita relaxare musculara progresiva. Se poate face si prin hipnoza sau cu ajutorul unor medicamente sau exercitii de respiratie. Daca le cerem oamenilor obisnuiti sa spuna ce muschi sunt implicati in cefalee, de obicei raspund gresit sau celor cu colon iritabil sa ne spuna cand anume sunt reactivi muschii care contracta intestinele, nu ni se poate raspunde. Oamenii au o capacitate mica de a discerne, de exemplu, cei cu probleme de greutate corporala, confunda adesea emotiile cu foamea. Ei au tendinta de a manca atunci cand sunt anxiosi sau tristi. Un alt tratament important este terapia cognitiva, pentru ca oamenii sa fie constienti de gandurile care le trec prin minte, sa le noteze, sa le identifice pe cele negative si sa le aplice un antidot. Antidotul imbraca forma afirmatiilor pozitive, pe care trebuie sa le repete in timpul zilei in asa fel incat sa sparga tiparul negativ.

Vizireanu Fulvia (Felicis)

Sursa: Daniel Brown: Medicina comportamentala; Daniel Goleman: Emotii vindecatoare, Ed.Curtea veche 2006

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1568

Voteaza:

Medicina comportamentala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE