Tanar, bogat si nelinistit

Tanar, bogat si nelinistit Mareste imaginea.

Un adolescent este interesat de mesajul profetului itinerant, cum Il identificase pe Iisus. Un tanar vrea sa se mantuiasca. Dar nu stiu cat de dispus este sa renunte la rautate. Era o beizadea, avea bani. Azi ar umbla ca un bizon in trafic, ar face ravagii pe plaja Tataia sau ar priza prin cluburi de fita. In particular, pare preocupat de poezia filosofica profetica. Cunoaste Tora, poate si Psalmii. Are sanatate, scoala, bani si putere. Vrea si mantuire.

Are viata asta, dar o vrea pe cea vesnica

Este dispus sa renunte la privilegiile imorale?! Este un mic burghez inainte de vreme. Alegerea taberei este dificila: cu copiii generalilor romani la baile si paharele zeilor sau cu saracii, napastuitii si fericitii ignorati de familia lui? Ce ar zice mama lui? O traditie pioasa spune ca acest tanar ar fi chiar Ioan Marcu, cel care revine ca discipol, iar mama lui chiar este gazda Ultimei Cine si adapostul in perioada de frica de la Crucificare la Rusalii. Ioan marcu si Barnaba (unchiul) vor juca un rol decisiv ulterior in propagarea Evangheliei, mai ales in Asia Mica. Dincolo de tinerete, bogatie si neliniste, exista un tezaur mult mai important: credinta.

Credinta este mereu tanara, intre copilarie si maturitate

Credinta nu imbatraneste niciodata. Credinta este frageda, ca o paine proaspata. Este o marturie de timpuriu, nu o amanare plictisita. Tanar inseamna inocent: pacatul este o inclinatie, dar inca nu a ajuns la maturitate, inca nu e viciu, se poate inca taia din radacina, cu fermitate. Tanar inseamna si nevarstnic. La inviere, toti vom avea varsta mesianica (33), toti vom fi tineri, fara sa mai imbatranim. Vom fi cruzi, nebantuiti de putreziciune. Vom fi juni, coconi. Vom fi feciori, danaci, voinici, prunci, meleni. Nu vom mai trece prin criza varstei de mijloc. Vom fi holtei, feciorelnici. Acolo nimeni nu se mai insoara.

Bogat, adica dispune de multe mijloace

Sarac cu duhul inseamna bogat in har. Saracul cu duhul, smeritul, dispune de multe mijloace sigure de a cuceri vesnicia. Aceste mijloace sunt: pocainta, pocainta, pocainta (regretul, repararea greselii, hotararea ferma de a nu mai gresi). Aceste mijloace inlesnesc atingerea scopului (mantuirea). Bogatia inseamna cantitate mare de har. Aceasta este abundenta duhovniceasca, restul este un surogat ieftin, mereu uzat moral. Bogat inseamna manos, roditor, de mare valoare (important). Fiecare suflet are mare valoare in fata Creatorului (Care nu vrea sa piarda/sa saraceasca pe nici unul). Bogat este Ospatul mesianic (ajunge pentru toti).

Linistit, adica nu mai face zgomote

Nu mai tipa la concerte satanice, nu mai bruiaza linistea rugatorilor, nu mai minte, nu mai injura, nu se mai ingrozeste, ci se linisteste. Linistit, adica lipsit de framantari bursiere, privat de agitatii razboinice, fara griji inutile/nenecesare/daunatoare. Calm, stapanit, chiar impertubabil/placid. Convins, fidel, o certitudine confirmata. Potolit, bland, cumpatat, rabdator, pasnic, senin, usurat, tihnit, asezat, cumpatat, echilibrat. Normal.

Increderea o inspira Cineva

Dumnezeu este de incredere, nu inseala. La fel procedeaza oamenii Lui. Duhovnicul este cel ce isi tempereaza penitentii, prin simpla lui prezenta, de cele mai multe ori. Duhovnicul este veriga de legatura, cheia transformarii.

Tanarul bogat John Lennon vroia in 1967 sa devina mai faimos decat Hristos

Blasfemie! Modelul nostru nu este vedeta Beatles, ci Fiul Omului. Tanarul bogat convertit doneaza pentru orfani, nu risipeste banii aiurea.

Ioan de Kronstadt converteste multi tineri bogati

Bolnavii vindecati devin filantropi. Pana azi, exista tineri ctitori de biserici si de azile, care nu vor sa isi faca reclama.

Pretextele tinerilor de azi:

1.Lipsa timpului;
2.Inutilitatea;
3.Nu e la moda.

Nu tinerii biruie, ci Hristos biruie in tineri

Nici un om, tanar sau nu, nu se poate mantui singur, nu poate castiga lupta cu patimile din el de unul singur. Nu are cum. Un muribund nu poate umbla; nici un tanar fara nadejde nu se poate mantui. Problema nu e pacatul in sine (care poate fi iertat), ci deznadejdea, anxietatea, depresia.

Credinta nu poate fi inlocuita cu nimic, chiar daca marfa este tibetana

Pocainta tinerilor este o tocmeala: Dumnezeu da iertarea, tanarul da pacatul. Dumnezeu amana pedeapsa, dat tanarul sa nu amane intoarcerea ("Am vreme la pensie"...).

Tinerii rebeli: "Sa nu se faca voia Ta!"

Solutia: munca cinstita, familie (nu concubinaj), duminica la biserica (nu mahmuri). Cel mai bun indemn: Dedicati-va lui Dumnezeu tineretea voastra! Tanarul crestin este un pacatos iertat, care Il urmeaza pe Hristos. Ramane vigilent (nici reusitele, nici esecurile nu il abat de pe Cale).

Exista fericire, doar ca o minte intunecata nu o cauta unde trebuie

O viata fericita izvoraste numai dintr-o vointa dreapta. Tineri, cu sutele, se convertesc in Rwanda. Dumnezeu lucreaza, nu exista somaj tehnic in crestinism. Nu imprejurarile exterioare (colegii, malluri) ne fac fericiti, ci legatura noastra cu Dumnezeu). Forma pamanteasca a fericirii este linistea (lipsa de tulburare patimasa). Sunt multi tineri duhovnicesti. Simtim caldura harului, chiar daca nu vorbesc. De fiecare data cand greutatea ajunge la maxim, Dumnezeu imi trimite astfel de tineri, sa ma intareasca. Ei nu se cunosc intre ei, dar i-am rugat sa se roage unii pentru altii. Acestia sunt pilonii Bisericii. Ei merg pana la capat, cred, se pregatesc, se impartasesc des, ajuta mult in jurul lor. Si sunt multi tineri feciorelnici la Cununie!

Astfel de ucenici doreste sa formeze Hristos

Ducem un razboi pe care trebuie neaparat sa il castigam. Nu putem fi mantuiti ca niste busteni, e nevoie de un raspuns activ. Nu va tulburati, asa va veti mantui!

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

22 August 2015

Vizualizari: 3085

Voteaza:

Tanar, bogat si nelinistit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE