Ioachim si Ana, fericita insotire

Ioachim si Ana, fericita insotire Mareste imaginea.

Sfintii Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului, sunt praznuiti pe 9 septembrie. Ei au o zi speciala de cinstire, insa sunt pomeniti neincetat in slujbele noastre. Incheierea slujbelor se face cu invocarea Sfintilor Parinti Ioachim si Ana: "… cu ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana, si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor".

Sfintii Parinti au randuit ca imediat dupa o sarbatoare, sa facem pomenirea celor prin care evenimentul petrecut a fost posibil. De exemplu, dupa Botezul Domnului (Boboteaza) din 6 ianuarie, il cinstim pe Sfantul Ioan Botezatorul, dupa Nasterea Sfantului Proroc Ioan de pe 25 iunie, ii sarbatorim pe Zaharia si Elisabeta, parintii lui. Acelasi lucru se intampla si dupa Nasterea Domnului, pe 26 decembrie o praznuim pe Fecioara Maria.

Sfintii Ioachim si Ana n-au putut sa aiba un copil cu nici un chip. In vremea lor, parintii care nu aveau copii, erau considerati blestemati de Dumnezeu. Potrivit Traditiei, in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati. De ce aceasta atitudine? Pentru ca poporul ales astepta venirea lui Mesia in lume. Iar orice familie care nu avea inca copii, intarzia aparitia Izbavitorului.

Desi erau ocarati, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu si nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa. S-au rugat in continuare cu lacrimi si au nadajduit in bunatatea lui Dumnezeu. Si Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si le-a daruit-o pe Fecioara Maria.

Sfintii Parinti afirma ca a fost voia lui Dumnezeu ca Fecioara Maria sa se nasca dintr-o femeie stearpa. Sfantul Ioan Damaschin spune ca "prin nasterea Mariei, firea s-a biruit prin har si a ramas supusa, necutezand sa o ia inainte. Firea a asteptat neroditoare, pana cand harul a inflorit rodul". Daca Maica Domnului avea sa nasca in chip minunat pe Hristos, Dumnezeu a randuit ca si nasterea ei sa aiba parte de minune. Insa e bine sa mentionam ca Maica Domnului nu este doar darul lui Dumnezeu catre Ioachim si Ana, ci si rodul rugaciunii si vietuirii lor alese.

Biserica ii numeste in troparul vecerniei zilei de 9 septembrie, fericita insotire: "O, fericita insotire: Voi sunteti mai presus de toti parintii, caci ati nascut pe cea mai presus de fire".

Nasterea Maicii Domnului este cu totul deosebita si unica in intreg Vechiul Testament. Chiar daca in Vechiul Testament au mai fost cazuri cand femei sterpe au nascut prin lucrarea lui Dumnezeu, cum ar fi Sara sau Rahila, acestea au nascut baieti, nu fete. Singura din femeile sterpe care a nascut fata a fost Ana si aceasta arata rolul, unic in istorie, care se pregatea pentru Maria, acela de a-L naste pe Fiul lui Dumnezeu. Sfantul Paisie Aghioritul spune ca Hristos ar fi venit mai devreme pe pamant daca ar fl existat o pereche neprihanita, asa cum au fost Sfintii Ioachim si Ana.

Din aceasta zi trebuie sa retinem nu doar faptul ca Dumnezeu a lucrat in chip minunat asupra Sfintilor Ioachim si Ana, ci si faptul ca orice femeie, indiferent de problemele pe care le are, poate deveni mama prin ajutorul lui Dumnezeu. Important este ca ea sa ceara cu credinta ajutorul de la Dumnezeu. Ocrotitori si mijlocitori catre Dumnezeu pentru familiile care isi doresc sa aiba copii si nu au, sunt Sfintii Parinti Ioachim si Ana.

Adrian Cocosila

Rugaciune catre Sfintii Parinti Ioachim si Ana

Cei ce ati nascut pe Maica Vietii noastre, de Dumnezeu Nacatoarea si Pururea Fecioara Maria, paziti-ne cu rugaciunile voastre de toate primejdiile! Luati aminte la saracia noastra sufleteasca si trupeasca si imbogatiti-ne pe noi in Dumnezeu.

Sfanta Ana, ridica sfintele tale maini, cu care ai imbratisat pe Imparateasa Cerului si a pamantului, catre Parintele indurarilor si a toata mangaierea! Ca astfel, trecand cu vederea multimea pacatelor noastre, sa ne pazeasca pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri si de razboiul cel dintre noi. Asaza, Sfanta Ana, in inimile conducatorilor tarii acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!

Pazeste pe cei ce te cheama pe tine de moartea cea fara de veste. Apara-ne de vrajmasii cei vazuti si de cei nevazuti. Impaca neintelegerile din familii, fii sprijin celor neputinciosi. Celor cazuti in adancul pacatelor, lumineaza-le mintea, ca sa se intoarca la pocainta. Iar in vremea plecarii noastre din viata aceasta, sa ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vana sufletele noastre.

Bucura-te, Ioachime, sfesnicul lui Dumnezeu, cel in fapte bune imbatranit, prin care intristarea nerodirii s-a pierdut. Veseleste-te, ca Fiica ta s-a facut Biserica a lui Dumnezeu, nascand pe Hristos Domnul. Lumineaza-ne si pe noi spre fapte bune, cel ce esti luminatorul celor din intunericul necunostintei, dulce mangaietor al celor intristati si indemnatorul celor insotiti in Sfanta Taina a Cununiei.

Bucura-te, Sfanta Ana, ceea ce esti daruitoare imbelsugata si de cele pamantesti. Veseleste-te, lauda femeilor si cununa maicilor, ascultatoare blanda a celor ce te cheama pe tine, ceea ce ne implinesti cererile cele bune, bogatia saracilor si a vaduvelor!

Ne bucuram si noi, vazand ca prin nasterea ta s-a stins datoria pacatului. Fii si de acum inainte, Sfanta Ana, ajutatoarea si mangaierea celor care-si doresc copilasi, grabnica tamaduire a celor neputinciosi. Caci niciodata nu te-ai ascuns de la nazuinta noastra! Ceea ce in chip nemijlocit vezi frumusetea Dumnezeirii, ai rasarit crinul fecioriei si ai hranit pe Hranitoarea Vietii. Oamenii au primit atata mangaiere si incredintarea ca vor fi rascumparati atunci cand te-au vazut pe tine alaptand pe Maica Izbavitorului!

Sfintilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, statornicia si rabdarea voastra sa ne-o impartasiti si noua, celor nevrednici si pacatosi. Ca vazand dragostea voastra, Dumnezeu sa ne dea timp de pocainta si de intoarcere. Bucurati-va si ajutati-ne si pe noi sa ne bucuram impreuna cu voi, in Imparatia Cerurilor! Amin.

Pe aceeaşi temă

08 Septembrie 2015

Vizualizari: 25265

Voteaza:

Ioachim si Ana, fericita insotire 5.00 / 5 din 9 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-09-08 17:47

    Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana - părinții după trup ai Maicii Domnului. Dreptul Ioachim provenea din seminția lui Iuda, trăgându-și neamul din casa lui David. Ioachim era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie. O veche tradiție arată că Dreptul Ioachim își împărțea în fiecare an câștigul muncii sale în trei părți: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci și a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, având soție pe Ana din seminția lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica preotului Mathan. Iar preotul Mathan avea ca soție pe Maria cu care a avut trei fiice: pe Maria, pe Sovia și pe Ana. S-a măritat cea dintâi Maria, în Betleem, și a născut pe Salomeea. S-a măritat și Sovia, cea de-a doua, de asemenea în Betleem, și a născut pe Elisabeta, mama lui Sfântului Ioan, Înaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos. Iar a treia, Sfânta Ana, maica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Fiind bogați material, Sfinții Părinți Ioachim și Ana erau mai presus de toate bogați spiritual, căci erau drepți înaintea lui Dumnezeu păzind poruncile Lui și trăiau după lege.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE