Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Ioachim si Ana, cunoscuta si sub denumirea de "Oborul Vechi", este o biserica ortodoxa aflata in apropiere de Foisorul de Foc, in Bucuresti. Aceasta biserica este considerata "monument de arhitectura" datorita unei deosebite cruci de piatra care, in mod atipic, se pastreaza in Sfantul Altar. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta biserica a fost ridicata in trei etape distincte: mai intai a fost zidita o capela (actualul Altar); apoi, in prelungirea capelei a fost construit actualul naos, iar in cele din urma, la intrarea in naos a fost construit actualul pronaos.

"Insotirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana, ca celor ce ati nascut pe Maica Vietii noastre, binecuvantata de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria, cantari de lauda aducem voua noi, rugatorii vostri; iar voi, ca cei ce aveti indrazneala catre Dumnezeu, paziti-ne cu rugaciunile voastre de toate primejdiile pe noi, cei ce cantam: Bucurati-va, parinti de trei ori fericiti!"

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi

Biserica Sfintii Ioachim si Ana nu are pisanie si documente vechi, drept pentru care, vechimea ei este socotita in baza traditiei locale. Cei care s-au ocupat cu intocmirea istoriei orasului amintesc si biserica numita "Oborul Vechi", insa informatiile prezentate de acestia provin tot din traditiile orale.

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi 

Pe locul actualei biserici, in anul 1719, serdarul Matei Mogos a asezat o Sfanta Cruce, mestesugita in piatra, inalta de aproape cinci metri. Dupa o vreme, Crucea a fost incadrata intr-o capela noua, din zid, spre a fi protejata de intemperii si accidente. Candva intre anii 1760-1780, la indemnul mitropolitului Grigorie, in continuarea capelei s-a construit o biserica fara abside, care va fi cunoscuta in vreme ca "Biserica Targului de afara".

In apropierea acestei biserici, aflata pe atunci la marginea orasului, se afla un mare targ (obor) de vite si cereale. Dupa o vreme, cand orasul s-a extins, targul (oborul) a fost mutat mai departe, in apropierea actualei piete Obor. Datorita acestui lucru si asezarii ei, Biserica Sfintii Ioachim si Ana a primit si numele de "Oborul Vechi".

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi

Initial, biserica avea o forma dreptunghiulara, insa, dupa un timp, preotul si credinciosii au prelungit naosul, adaugand actualul pronaos, si au spart peretii laterali ai naosului, construind cele doua abside laterale. Pridvorul actual a fost adaugat bisericii in anul 1938, cand aceasta a fost restaurata. In pridvor se afla icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, una dintre primele fresce zugravite de pictorul Dimitrie Belizarie.

Crucea din piatra, pastrata in Sfantul Altar, in spatele Sfintei Mese, care este un "monument de arhitectura", a fost ctitorita de serdarul Matei Mogos. Pe langa frumoasele ornamente sculptate pe laterale, pe Cruce se poate vedea urmatoarea rugaciune, scrisa cu litere chirilice:

"Crucii Tale ne inchinam, Stapane, si prea sfanta Invierea Ta o slavim. Cruce pazitoare a toata lumea, cruce Bisericii podoaba, cruce a imparatilor intarire, cruce a credinciosilor intemeiere, cruce a ingerilor slava si diavolilor rana. O, buni credinciosi calatori, care pe aicea treceti si pre cinstita cruce in slava vedeti, pe a credinciosilor podoaba si a dracilor stricare, asternit picioarelor lui Iisus Hristos, ei va inchinati cu dragoste mare, ca pre dansa s-a inaltat Datatorul de viata. Rugati-l pe tara sa o pazeasca de rele primejdii sa nu pat(easc)a, iar pe cel ce, cu a lui cheltuiala crucea a inaltat, al tarii marele serdar Matei Mogos sa stiti ca s-a chemat, pazita de cele rele, Dumnezeu sa-l miluiasca si spre imparatia cereasca ajute-i sa mosteneasca. Leat 7227 (adica 1719)."

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi

Icoana hramului, in care sunt infatisati Sfintii Parinti Ioachim si Ana, a fost daruita bisericii de catre domnitorul Alexandru Ipsilante. Aceasta icoana, adusa din Constantinopol, poarta pe ra urmatoarea inscriptie, in limba greaca: "Rugati-va catre Domnul, sfintilor, pentru robii lui Dumnezeu Alexandru Ipsilante si Ecaterina Doamna, cu fiii lor."

Parohia "Oborul Vechi" desfasoara o serie de actiuni caritabile intru mangaierea celor bolnavi, a copiilor orfani, a batranilor si a celor lipsiti de cele materiale. Un asezamant social va fi amplasat in spatele bisericii, imediat langa casa parohiala, unde se va putea oferi asistenta sociala celor aflati in nevoi.

Teodor Danalache

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi

Pe aceeaşi temă

01 Martie 2013

Vizualizari: 8527

Voteaza:

Biserica Sfintii Ioachim si Ana - Oborul Vechi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE