Sfanta Elena din Sinope

Sfanta Elena din Sinope Mareste imaginea.

Sfanta Elena din Sinope este o sfanta fecioara, care a fost omorata cu moarte martirica, pentru credinta ei in Hristos, pe la inceputul secolului al XVIII-lea. Biserica de Rasarit o praznuieste pe Sfanta Elena din Sinope in ziua de 1 noiembrie.

Sfanta Elena a vietuit in jurul anului 1700, in localitatea Sinope, regiunea Paflagonia. Tanara s-a nascut in familia Bekiary, in localitatea Sinope, cel mai vechi oras din Pont. Parintii tinerei Elena au crescut-o in viata crestina, lucru ce a insufletit-o pe tanara cu o dragoste netarmurita fata de Hristos.

 Sfanta Elena din Sinope

Pe cand avea numai 15 ani, mama ei o trimite pe Elena la un magazin din Kryonas, spre a cumpara materiale pentru brodat. Pe cale, tanara crestina a trecut pe langa casa lui Ukuzoglu Pasa, guvernatorul otoman din Sinope, care se afla, la acel moment, la fereastra. Vazand-o pe fata si aprinzandu-se de pofta diavoleasca, paganul a cerut ca aceasta sa fie adusa la el.

Paganul cu mintea intunecata a incercat de mai multe ori sa o forteze pe fata, spre pacatul cel trupesc, insa o putere nevazuta il oprea de fiecare data. Neintelegand ce se intampla, otomanul a inchis-o pe fata in pivnita casei sale. Cu ajutorul lui Dumnezeu, tanara Elena a reusit sa fuga si sa se intoarca acasa.

Sfanta Elena din Sinope

Cuprins de manie si suferind de mandrie, pentru ca tanara a reusit sa fuga din pivnita casei lui, guvernatorul otoman i-a adunat pe batranii comunitatii grecesti din localitate si le-a spus ca, daca nu i-o vor aduce pe tanara Elena, ii va omora pe toti cu chinuri grele. La cererea batranilor, spre scaparea poporului crestin, tatal si-a frant inima, ca si oarecand Dreptul Avraam, si a trimis-o pe copila la pagan. 

Nefericitul pagan a incercat iarasi, de mai multe ori, sa o forteze pe fata la pacatele lui cele spurcate, insa aceeasi putere dumnezeiasca l-a oprit de fiecare data. Se marturiseste, in viata acesteia, ca Sfanta Elena rostea de fiecare data primii sase Psalmi, pe care ii invatase de la unchiul ei, dimpreuna cu alte rugaciuni pe care le invatase singura, pe de rost.

Sfanta Elena din Sinope

"Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi. Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt; vindeca-ma, Doamne, ca s-au tulburat oasele mele; si sufletul meu s-a tulburat foarte si Tu, Doamne, pana cand? Intoarce-Te, Doamne; izbaveste sufletul meu, mantuieste-ma, pentru mila Ta. Ca nu este intru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine. Si in iad cine Te va lauda pe Tine? Ostenit-am intru suspinul meu, spala-voi in fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele asternutul meu voi uda. Tulburatu-s-a de suparare ochiul meu, imbatranit-am intre toti vrajmasii mei.

Departati-va de la mine toti cei ce lucrati faradelegea, ca a auzit Domnul glasul plangerii mele. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugaciunea mea a primit. Sa se rusineze si sa se tulbure foarte toti vrajmasii mei; sa se intoarca si sa se rusineze foarte degrab." (Psalmul 6)

Sfanta Elena din Sinope 

Dandu-si seama ca nu are nici o putere asupra sfintei, Pasa a aruncat-o pe aceasta in inchisoarea comuna, unde a dat porunca de a fi torturata pana la moarte. Calaii au torturat-o pe Sfanta Elena fara masura, in cele din urma batandu-i in cap doua cuie mari. Cuprinsi de furie si mustind de mandrie, in cele din urma ei i-au taiat capul Sfintei Elena. Dupa aceea, punand trupul acesteia intr-un sac, l-au aruncat in apele Marii Negre.

Se spune ca trupul sfintei a plutit pe ape pana in dreptul locului numit Gai, unde s-a scufundat. Niste marinari greci, vazand o lumina cereasca, au mers pana la locul unde se afla scufundat sacul cu trupul Sfintei Elena din Sinope. Scotandu-l din apa, ei l-au dus preotilor. Inca de la inceput, Sfintele ei Moaste s-au aratat drept vindecatoare si facatoare de minuni.

Trupul Sfintei Elena din Sinope a fost dus in Rusia, numai Capul acesteia fiind asezat in biserica crestina din Sinope. Pana astazi, sfanta a savarsit nenumarate minuni, mai ales pentru aceia ce sufera de dureri de cap si de boli ale capului.

Sfanta Elena din Sinope 

Cand grecii crestini au fost alungati din localitatea Sinope, in anul 1924, ei au luat cu ei si Capul Sfintei Elena. Cel care a purtat de grija Sfintelor Moaste a fost presedintele Christos Kapharopoulos. Astazi, capul sfintei se afla asezat, spre cinstire, in Biserica Sfanta Marina, din localitatea Ano Toumbas, din apripiere de Tesalonic.

In perioada 10-12 aprilie 2010, minunatul Cap al Sfintei Nou Mucenite Elena din Sinope, a fost adus in Slovacia, la dorinta Mitropolitului Goerge din Michalovce si Kosice. Din biserica greceasca, acesta a fost luat cu binecuvantarea Mitropolitului Anthimos de Tesalonic. Sfanta Elena din Sinope este cinstita ca ocrotitoare a Mitropoliei de Michalovce si Kosice, alaturi de alti trei sfinti ocrotitori, cat si ca ocrotitoare a tinerilor din intreaga Slovacie.

Teodor Danalache

Sfanta Elena din Sinope

24 Mai 2012

Vizualizari: 8286

Voteaza:

Sfanta Elena din Sinope 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfanta Elena din Sinope

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE