Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle

Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle Mareste imaginea.

Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan.

Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin. Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita. Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata. Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Sfantul Mucenic Temistocle

Sfantul mucenic Temistocle a trait pe vremea imparatului Deciu, in Mira Lichiei, fiind pastor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoana impotriva crestinilor, il cauta pe Sfantul Dioscorid. Temistocle, care il ascunsese, a spus ca nu stie unde este, dar s-a dat pe sine marturisind ca este crestin. Pentru aceasta marturisire a fost atarnat de un lemn si lovit pana i s-a sfasiat pantecele. Apoi a fost tarat pe piroane ascutite de fier si asa si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu.

Tot astazi, facem pomenirea:
- sfintilor 500 de mucenici din Nicomidia;
- sfintelor 130 de femei din Nicomidia.

Maine, 22 decembrie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Petru Movila, mitropolitul Kievului.

 

.

Calendar Ortodox

30 Mai 2012

Vizualizari: 23088

Voteaza:

Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle 5.00 / 5 din 3 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • Iuliana FurtunaPostat la 2015-12-21 11:50

  Bucuta-te, Sfanta Mucenita Iuliana! Te rugam fierbinte, Sfanta Mucenita Iuliana, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii si ajuta neputintelor noastre! Amin.

 • Radu FloreaPostat la 2012-12-21 14:12

  Doamne dă-ne sămânţa de muştar a credinţei. Dă-ne măcar o fărâmă din curajul, dragostea, credinţa şi nădejea mucenicilor Tăi, împreună cu smerenia, ca să dobândim bucuria cea adevărată, care nu se va lua de la noi! Bine ar fi dacă ne-am dori acestea cu adevărat căci le-am primi negreşit. Dă-ne şi darul de a dori acestea căci şi asta e tot un dar!

 • Constantin BernathPostat la 2010-12-21 05:51

  Interesant articol, dar pun intrebarea DE CE NOI CRESTINI ORTODOCSI nu putem sa fim macar la picioarele acestor martiri? Va raspund eu: PENTRU CA, IN FRUNTE cu MINE suntem pacatosi si nu am gasit ADEVARATUL DRUM catre MANTUITORUL NOSTRU CARE NE IUBESTE. Doamne ajuta-ne sa gasim CALEA SPRE TINE SI AJUTA NEPUTINTEI NOASTRE SA TE URMAM. Sarbatori FERICITE.

 • Ana-Maria LupuPostat la 2010-07-10 10:19

  Multumim pentru aceste informatii,aceste dovezi ale credintei ma bucura,desi felul in care au murit sacrificati martirii ma cutremura.Off Doamne!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox