Sfantul Atanasie din Paros

Sfantul Atanasie din Paros Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie din Paros este sarbatorit pe 24 iunie. Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 1721, in insula Paros. A primit o educatie aleasa de la calugarii manastirilor din insula Paros. In anul 1745 ajunge la Scoala din Smyrna pentru 6 ani.

In anul 1758 preia conducerea Muzeului Elen din Tesalonic. Din cauza ciumei, paraseste Tesalonicul dupa 2 ani de conducere si se retage in insula Corfu. Revine in Tesalonic in 1767 si conduce din nou Muzeul pana in 1770.

Ajunge in Muntele Athos, preluand conducerea Scolii Athoniada (1771 – 1776) din apropierea Manastirii Vatopedi. Este hirotonit preot de catre Macárie Nottará, Episcopul Corintului. Din cauza unor frati mincinosi este condamnat in 1776 de Patriarhia Ecumenica. Abia in 1781 este reabilitat si laudat ca fiind un sustinator fervent al adevarului si al dreptatii. I se propune treapta de arhiereu, insa renunta la aceasta chemare, spunand: "Cinstesc arhieria si ma inchin ei, dar nu sunt vrednic".

Ajunge in insula Chios in anul 1787, unde va trai pana la sfarsitul vietii sale.

Sfantul Atanasie din Paros a fost un membru activ al miscarii Colivazilor. A luptat impotriva influentelor catolice si a Iluminismului, avandu-i ca modele in aceasta lupta pe Grigorie Palama si Marcu Evghenicul din Efes. A fost acuzat de conservatorism, insa prin toata activitatea sa a depus tot efortul ca Ortodoxia sa ramana nealterata. A publicat lucrari de apologetica, dogmatica, drept canonic, liturgica, pedagogie, aghiologie, imnologie si omiletica. Pana la sfarsitul vietii sale a studiat, a predicat si s-a rugat.

Din cauza unui accident vascular paralizeaza. Cere prin semne sa fie impartasit cu Trupul si Sangele Domnului si dupa o zi si o noapte de la tragicul accident, trece la cele vesnice. Trecerea sa la Domnul s-a petrecut pe 24 iunie 1813. A fost inmormantat la intrarea in biserica Sfantul Gheorghe Restón. Osemintele sale au fost mutate in osuarul Bisericii, insa din cauza incendiului din 1822, ele au fost arse.

Datorita parintilor Filothei Zervákos si Nikólaos Arkás, Patriarhia Ecumenica a luat act de lucrarea si viata Cuviosul Atanasie din Paros si l-a trecut in anul 1991 in sinaxarul Bisericii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

24 Iunie 2022

Vizualizari: 3225

Voteaza:

Sfantul Atanasie din Paros 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE