Sfantul Ioan din Konitsa, un musulman devenit marturisitor al lui Hristos

Sfantul Ioan din Konitsa, un musulman devenit marturisitor al lui Hristos Mareste imaginea.

Sfantul Nou Mucenic Ioan din Konitsa

Ceata noilor sfinti mucenici din Grecia, care au primit moarte muceniceasca din partea musulmanilor in perioada de ocupatie otomana, ii cuprinde nu numai pe acei crestini care au refuzat sa imbratiseze mahomedanismul, ci si pe unii musulmani convertiti la Crestinism.

Musulmanii care se converteau la credinta crestina cunosteau prea bine ca prin schimbarea credintei renuntau la o pozitie privilegiata si onorabila in societatea otomana musulmana. Aceasta includea, printre alte aspecte, o securitate personala sporita, plata unor taxe mai mici, obtinerea unui pamant roditor spre a fi cultivat. Convertirea insemna in acelasi timp alaturarea la un segment al societatii care era discriminat si care se afla pe treapta cea mai de jos a scarii sociale si economice. Dar cel mai adesea apostazia insemna moarte.

Un astfel de marturisitor al lui Hristos, care a iubit mai mult viata cea vesnica dintru Imparatie, decat pe cea de aici, cu toate privilegiile si bucuriile ei, a fost Sfantul Nou Mucenic Ioan din Konitsa.

Acesta s-a nascut in 1785 in Konitsa, o asezare din Muntii Pind, Grecia, populata in acea vreme de albanezi musulmani, intr-o familie ce apartinea aristocratiei musulmane. Tatal sau era dervis (calugar musulman) si seic in acest oras.

La varsta de 20 de ani Ioan s-a alaturat ordinului dervisilor, intrucat in acea vreme existau mai multe manastiri musulmane in Konitsa. Dupa ce a stat pentru o perioada in orasul Ioaninna din Epir, s-a stabilit mai apoi in orasul Vrahori din Etolia. In aceasta localitate era pasa un apropiat al tatalui sau, Haznatar Isufaravos. Acesta l-a numit pe tanarul Ioan dervisul sau personal.

Nu dupa multa vreme Ioan a inaintat pe scara ierarhica, fiind trimis sa lupte in razboiul impotriva rusilor desfasurat in zona Insulelor Ioniene.

Aceasta experienta avea sa-l marcheze si sa-i schimbe fundamental parcursul acestei vieti. In timpul bataliei Ioan a cunoscut numerosi ortodocsi si, miscat de credinta unora dintre ei, a decis sa devina crestin ortodox. S-a lepadat de vesmintele de dervis si a cerut botezul, insa, din teama, nimeni nu indraznea sa-l boteze. Desi pasa a fost transferat, Ioan a luat hotararea sa nu-l urmeze.

Deoarece nu era posibil sa fie botezat in Vrahori, Ioan a mers in Insula Itaca unde a putut fi botezat.

S-a stabilit in satul Xiromenon, unde s-a casatorit si a trait in simplitate, evitand cat de mult posibil legaturile cu musulmanii.

Tatal sau a aflat insa de apostazia fiului sau si a trimis doi dervisi pentru a-l convinge pe Ioan sa se intoarca la credinta musulmana. Trimisii nu au reusit sa-l induplece pe Ioan. In orice caz, in sat se raspandisera deja zvonuri ca Ioan fusese musulman si dervis, atragand atentia musulmanilor din comunitatea locala asupra sa.

La scurt timp musulmanii din Vrahori au trimis soldati pentru a-l aresta. Cand i s-a cerut sa se legitimeze, Ioan a raspuns: "Sunt crestin ortodox si numele meu este Ioan”.

Musulmanii au replicat: "Nu esti tu tanarul dervis, fiul seicului din Konitsa?”

"Eu sunt”, a raspuns Ioan, "insa acum sunt crestin ortodox si voi muri crestin”.

Au incercat sa-l convinga sa renunte la credinta in Hristos insa in zadar.

Fiind dus inaintea judecatorului musulman a fost condamnat la moarte. Dupa ce a fost torturat de catre turcii din Etolia, acesta a primit moarte muceniceasca prin decapitare in 1914. Inainte de a-si da sufletul Ioan a strigat asemenea talharului cel de-a dreapta Mantuitorului: "Pomeneste-ma Doamne, cand Vei veni intru Imparatia Ta!”

Desi turcii au vrut sa lase trupul spre a fi necinstit de caini, acesta a fost luat de catre crestini si inmormantat in taina.

Sfantul Ioan din Konitsa este sarbatorit pe 23 septembrie.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

28 Februarie 2013

Vizualizari: 2903

Voteaza:

Sfantul Ioan din Konitsa, un musulman devenit marturisitor al lui Hristos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE