Sfantul Policarp al Smirnei

Sfantul Policarp al Smirnei Mareste imaginea.

Sfântul Policarp al Smirnei, un alt Părinte apostolic, fără îndoială l-a cunoscut, când era tânăr, pe Sfântul Ioan Teologul şi a fost ucenicul acestuia. La câţiva ani de la moartea Sfântului Ioan, Policarp devine episcop de Smirna, cetate din vestul Asiei Mici (azi Izmir, în Turcia). Aşa cum scrie Sfântul Irineu, Dar şi Policarp, care nu numai că a primit învăţătură de la Apostoli şi s-a întreţinut cu mulţi dintre cei care L-au văzut pe Domnul, ci care a şi fost rânduit episcop în Asia de către Apostoli, în Biserica din Smirna [...].

Sfântul Irineu s-a născut pe la anul 120 şi a crescut în Biserica din vestul Asiei Mici. Ca adolescent, l-a cunoscut pe Episcopul Policarp şi a primit învăţătură de la el. Precum zice Irineu, „[...] pe care şi noi l-am văzut în prima noastră tinereţe (căci a rămas în viaţă timp îndelungat şi, foarte bătrân fiind, după ce a dat o slăvită şi remarcabilă mărturie, a părăsit această viaţă) - şi Policarp deci a predat mereu aceste învăţături pe care le-a primit de la Apostoli, pe care şi Biserica le transmite, care sunt şi singurele adevărate.”

Sfântul Policarp a scris o epistolă Filipenilor - celor din aceeaşi Biserică căreia Sfântul Pavel i-a adresat o epistolă în veacul anterior. Această epistolă a Sfântului Policarp este
plină de referinţe la versete din Faptele Apostolilor, din Epistolele Sfântului Pavel, Sfântului Petru şi Sfântului Iacov. Se învederează astfel faptul că acestea erau deja considerate şi tratate ca Sfinte Scripturi în Smirna, în prima jumătate a celui de-al II-lea secol.

Suntem binecuvântaţi că avem remarcabilul document al martiriului Sfântului Policarp, care s-a petrecut pe la anul 157. Acest document a fost scris de Biserica din Smirna către Biserica din cetatea apropiată, Philomelium. In acest document, sunt relatate cu de-amănuntul evenimentele care au condus la moartea martirică a Sfântului Policarp şi este descris chiar impresionantul său martiriu. Sunt de asemenea consemnate modul în care Biserica primelor veacuri înţelegea martiriul şi importanţa venerării sfinţilor şi a moaştelor.

DAVID C. FORD

Fragment din cartea "ÎNVĂŢĂTURA PĂRINŢILOR DIN PRIMELE VEACURI", Editura Sophia

Cumpara cartea "ÎNVĂŢĂTURA PĂRINŢILOR DIN PRIMELE VEACURI"

 

Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2024

Vizualizari: 692

Voteaza:

Sfantul Policarp al Smirnei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE