Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava, Mitropolitii Transilvaniei; Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures


24 aprilie: 

        Sf. Ierarh Iorest (din botez: Ilie) era odrasla de tarani romani din Ardeal, calugarit la Putna si ajuns mitropolit al Ardealului in 1641.

Prigonit, scos din scaun si intemnitat pentru ravna lui intru dreapta credinta (1643), i-a fost dat sa moara de moarte buna, dar a fost canonizat in 1955 pentru multele lui patimiri marturisitoare. Mitropolit al Ardealului a fost si Sf. Ierarh Sava (Brancovici), canonizat tot in 1955, la rndul sau din greu prigonit si murind in 1683 de pe urma chinurilor suferite in temnita.


        Cat despre Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul, acesta, originar - dupa unii - din partile Nasaudului, a fost episcop al Maramuresului (sfarsitul secolului 17 si inceputul secolului 18), prigonit pentru refuzul sau ferm de a trada Ortodoxia.

.

23 Aprilie 2007

Vizualizari: 7322

Voteaza:

Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava, Mitropolitii Transilvaniei; Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE