Ganduri la Duminica Inmultirii painilor

Ganduri la Duminica Inmultirii painilor Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa se afla pe 30 iulie 2023 in Duminica a VIII-a dupa Rusalii, numita si a Inmultirii painilor. La Sfanta Liturghie va fi citita Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei, capitolul 14, versetele 14 - 22, care prezinta inmultirea minunata a celor cinci paini si a celor doi pesti in pustie de catre Mantuitorul Iisus Hristos.

Din cauza faptului ca fariseii si carturarii considerau cuvintele Domnului ca fiind blasfemie si cautau sa-L omoare, Hristos paraseste Nazaretul si merge in Capernaum, unde se bucura de o primire deosebita. Era iubit de oamenii de aici atat pentru invatatura Sa, cat si pentru faptul ca ii vindeca pe bolnavi. Intr-o zi, Mantuitorul decide sa paraseasca pentru o vreme Capernaumul si merge cu corabia intr-un loc pustiu, in apropiere de Betsaida, in tinutul stapanit de Filip, fratele lui Irod. Insa, multimile nu L-au dat uitarii, ci au mers dupa El. Aici in pustie, Hristos le vorbeste indelung, mai multe ore, despre Imparatia lui Dumnezeu si ii vindeca pe bolnavi. Facandu-se seara, Apostolii ii adreaseaza lui Hristos urmatoarele cuvinte: "Locul este pustiu si vremea, iata, a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate sa-si cumpere mancare" (Matei 14, 15). Iisus le raspunde: "Nu trebuie sa plece, dati-le voi sa manance!" (Matei 14, 16).

Auzind ca este nevoie de hrana, un copil se prezinta in fata Apostolilor cu cinci paini si doi pesti. Mantuitorul le primeste si ne spune Sfanta Scriptura ca dupa ce le cere oamenilor sa se aseze pe iarba, "privind spre cer, le-a binecuvantat si frangand le-a dat ucenicilor, iar ucenicii multimilor" (Matei 14, 19). Cele cinci paini si doi pesti au fost inmultite, incat s-au saturat peste cinci mii de oameni, in afara de copii si femei, ramanand si 12 cosuri de firimituri.

Referitor la faptul ca Domnul cere multimii sa se aseze, Preaferictul Patriarh Daniel spune: "Darul se primeste cu evlavie, nu se rapeste. Mantuitorul a poruncit multimii sa stea pe iarba pentru a primi hrana inmultita, pentru a trezi in sufletele lor sentimentul ca aceasta este darul lui Dumnezeu care se primeste prin smerenie, rabdare si bunacuviinta. Daca i-ar fi lasat in picioare pe toti si le-ar fi aratat painile si pestii, multimile s-ar fi imbulzit si s-ar fi creat o stare de confuzie, de neoranduiala. Vedem ca Hristos Domnul doreste ca darurile binecuvantate de El sa fie primite cu randuiala, sa fie primite si intr-o pozitie de smerenie, de aplecare si de asteptare. Nu de imbulzeala si de lupta pentru a ajunge primul la daruri. Darurile se primesc, nu se iau si nici nu se rapesc. Insusi modul de distribuire a painilor binecuvantate si a pestilor binecuvantati are o semnificatie spirituala, aceea de comuniune in randuiala, de primire a darurilor, nu de lupta pentru rapirea lor".

Din aceasta Evanghelie retinem ca trebuie sa ne hranim mai intai sufleteste si apoi trupeste. Dupa cum si Domnul, mai intai le-a vorbit despre Imparatia Sa si apoi a inmultit painile si pestii. Este important sa stim ca Domnul, nu i-a invatat pe oameni sa se multumeasca doar cu hrana spirituala, ci din contra, stiind ca omul este suftet si trup, a cautat sa-l hraneasca si trupeste, nu doar duhovniceste.

Asadar, Mantuitorul distinge, dar nu desparte hrana duhovniceasca de cea trupeasca. El da intaietate hranei sufletesti, dar nu uita ca omul este si trup. Astfel, cand ucenicii Sai au intervenit ca El sa slobozeasca multimile, pentru ca oamenii sa-si cumpere ceva de mancare, atunci El le-a zis: "dati-le voi sa manance" (Matei 14, 16). De aici reiese grija pe care noi trebuie sa avem fata de cei flamanzi. Asa ne asemanam cu Dumnezeu potrivit poruncii Mantuitorului : "Fiti milostivi, precum Tatal vostru cel din ceruri milostiv este" (Luca 6, 36).

Tot din aceasta Pericopa evanghelie aflam ca darul binecuvantat de Dumnezeu devine bucurie pentru intreaga multime prezenta in pustie. Acelasi lucru se intampla si cu darurile pe care noi le aducem in biserica, ele devin prin binecuvantare, bucurie pentru toata comunitatea.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica: "Aceasta Evanghelie ne arata si ceva din Taina Sfintei Euharistii pentru ca atunci cand se sfintesc painea si vinul care devin Trupul si Sangele Domnului se spune: «Se frange si Se imparte Mielul lui Dumnezeu, Cel ce Se frange si nu Se desparte, Cel ce Se mananca pururea si niciodata nu Se sfarseste, si pe cei ce se impartasesc ii sfinteste». Noi primim in Sfanta Euharistie o bucatica, dar nu primim o bucata din Hristos, ci pe Hristos intreg. Caci spune Mantuitorul: «Cel ce mananca Trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el (Ioan 6, 56)». Ne impartasim cu ceva, dar de fapt ne unim cu Cineva, cu Persoana vesnica a lui Hristos".

Sa-L cautam pe Hristos, sa ne hranim cu El și din El, ca sa putem face trecerea de la chip la asemanarea cu El.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2023

Vizualizari: 4197

Voteaza:

Ganduri la Duminica Inmultirii painilor 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE