Eliminarea simbolurilor religioase din institutiile publice este o degenerare a laicismului

 

Intr-o prelegere rostita sambata in fata participantilor la congresul national al Uniunii juristilor catolici italieni, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre tendinta de a elimina  simbolurile religioase din institutiile publice.


Evocand dinamica termenului "laicitate", Papa a aratat ca exista mai multe moduri de a intelege distantarea de sacru. "Marginalizarea crestinismului mineaza bazele insesi ale convietuirii sociale. Eliminarea simbolurilor religioase din institutiile publice este o degenerare a laicismului", a subliniat Sf. Parinte.

El a evidentiat faptul ca "Biserica sprijina o laicitate sanatoasa in raportul dintre Stat si Biserica, dar in timpurile noastre exista un laicism care vrea sa-l excluda pe Dumnezeu din orice domeniu al vietii si sa nege religiei orice forma de relevanta politica si culturala". Papa a subliniat ca astazi exista multe modalitati, uneori opuse si contradictorii, de a intelege si de a trai laicitatea.


In discursul inregistrat si tradus de Radio Vatican se observa ca acest concept de laicitate "a aparut initial pentru a-l desemna pe crestinul credincios care nu apartine nici clerului, nici starii religioase. In Evul Mediu, laicitatea a luat intelesul de opozitie intre puterile civile si ierarhiile ecleziastice, iar in timpurile moderne a ajuns sa insemne excluderea religiei si a simbolurilor ei din viata publica prin izolarea lor in sfera privata si la constiinta individuala. In acest fel, termenului de laicitate a ajuns sa i se atribuie un inteles ideologic opus celui pe care-l avea la origine, pentru ca astazi sa exprime separatia totala intre Stat si Biserica."


O ultima treapta a acestei dinamici este aceea prin care, potrivit anumitor curente "de gandire si morala laiciste, Biserica nu ar avea nici un drept sa intervina in teme ce privesc viata si comportamentul cetatenilor".

.

11 Decembrie 2006

Vizualizari: 2351

Voteaza:

Eliminarea simbolurilor religioase din institutiile publice este o degenerare a laicismului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE