Simpozionul national de poezie religioasa Daniil Tudor

 

De trei ani, in miezul sarbatorilor de foc ale verii, praznicul Sfntului inaltat pe cai de arama la cer, Ilie, inaugureaza un forum ce readuce in actualitate  personalitatea poetului martir, ieroschimonahul Daniil Tudor, unul dintre initiatorii Miscarii "Rugului Aprins". Initiativa simpozionului apartine poetilor Dan Verona, Liliana Ursu si Monica Pillat si Editurii locale Panaghia, iar gazda manifestarii este Vatra Dornei, duiosul oras de la poalele Raraului, Athos romnesc pe care a sihastrit staretul-poet, inainte de a lua drumul fara intoarcere pamnteasca al inchisorii Aiudului.

 

Structurat intr-o sesiune de comunicari si un concurs de poezie religioasa si finalizat cu un pelerinaj prin locurile de taina ale Bucovinei (avnd drept calauza pe Cleopa Paraschiv), simpozionul, numit pe scurt "Sandu Tudor", este, in primul rnd, un prilej de aducere la viata a "testamentului" literar si duhovnicesc al marelui poet mistic, alcatuitorul capodoperei imnografiei crestine, care este Imnul Acatist al Rugului Aprins. Laureatii din acest an au fost: Iosif Stativa si Liviu Florian Jianu - Premiul I, Nicolae Dorel Trifu si Elena Dulgheru - Premiul II, Dania Vasilescu - Premiul III, pr. Ioan Pintea, mentiune speciala.

Pictorita Adriana Boerescu a conferit dimensiuni cromatice obrazului monahului-martir, iar lingvistul prof. univ. Aurelia Balan Mihailovici a facut o donatie din propriile carti Bibliotecii municipale "G.I. Kirileanu".

de Elena Dulgheru 

.

01 August 2006

Vizualizari: 1899

Voteaza:

Simpozionul national de poezie religioasa Daniil Tudor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE