Biserica intra intr-o noua perioada liturgica, a Octoihului

De astazi Biserica a intrat intr-o noua perioada liturgica numita perioada Octoihului. Numele ei vine de la cartea de slujba care se foloseste acum - „Octoih”. Aceasta perioada se desfasoara pe parcursul anului bisericesc din lunea de dupa Duminica Tuturor Sfintilor pana la Duminica Vamesului si a Fariseului din anul urmator.

Durata sau lungimea acestei perioade variaza de la an la an, fiind in legatura cu data Pastilor care se schimba de la an la an. Cu cat Sfintele Pasti dintr-un an oarecare cad mai devreme iar in anul urmator mai tarziu, cu atat perioada Octoihului este mai mare (poate sa cuprinda cel mult 40 de saptamani) si dimpotriva, cu cat Sfintele Pasti dintr-un an oarecare cad mai tarziu iar cele din anul urmator mai devreme, cu atat perioada Octoihului se scurteaza (pana la cel mult 26 de saptamani).



Celelalte doua perioade bisericesti sunt: Triodul, care tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului pana in Sambata Mare si Penticostarul care incepe la Duminica Pastilor si se termina cu Duminica Tuturor Sfintilor.

Sursa: Radio Reintregirea

.

30 Mai 2010

Vizualizari: 742

Voteaza:

Biserica intra intr-o noua perioada liturgica, a Octoihului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE