IPS Andrei va participa la Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia


IPS Andrei va participa la Zilele culturale "Monahul Nicolae Delarohia"

In Episcopia Maramuresului si Satmarului se desfasoara Zilele culturale "N. Steinhardt"
Pe 30 iulie, are loc lansarea primelor cinci volume din "Integrala N. Steinhardt", publicata de Editura Polirom in colaborare cu Manastirea Rohia, unde marele carturar a vietuit ca monah din 1980 pana in 1989.

Incepand de pe 15 iulie si pana pe 30 iulie 2008, la Manastirile Rohia si Rohiita, din judetul Maramures, se desfasoara cea de-a VIII-a editie a Zilelor culturale "N. Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia)".

In aceasta perioada, la Manastirea Rohiita, are loc tabara de pictura a grupului de iconari "Sfantul Ioan Damaschin", coordonata de pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, iar pe 29 iulie a.c., cand se vor implini 96 de ani de nasterea marelui carturar si eseist Nicolae Steinhardt, la ora 18:00, dupa slujba Vecerniei, la Manastirea "Sf. Ana" - Rohia, se va oficia slujba Parastasului.

De asemenea, miercuri, 30 iulie, la Catedrala episcopala "Sfanta Treime" din Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei de icoane realizate in aceasta perioada.

Lansarea primelor cinci volume din "Integrala N. Steinhardt"
De la ora 13:00, la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare va avea loc lansarea primelor cinci volume din "Integrala N. Steinhardt". Mentionam ca, la aproape 100 de ani de la nasterea lui N. Steinhardt, Editura Polirom din Iasi, impreuna cu Manastirea "Sfanta Ana" Rohia, va publica opera integrala a carturarului roman. Seria de autor, care insumeaza peste 20 de volume, contine atat operele lui Nicolae Steinhardt de dinaintea intrarii in monahism, cat si dupa ce a ales calea manastirii. "Se vor reedita toate cartile si eseurile pe care le-a publicat in viata, scrisorile pe care le-a purtat cu diferite personalitati din tara si din strainatate, iar in final vor fi 20 de volume. In felul acesta, noi perpetuam memoria sa si suntem constienti de faptul ca in secolul in care am intrat parintele Nicolae Steinhardt creste, este urias. Deja "Jurnalul Fericirii" s-a tradus in italiana, franceza, spaniola, ebraica, maghiara, greaca, este in curs de traducere in engleza. Si se va traduce in multe limbi ale pamantului, pentru ca este o carte ce poate aduce la Hristos foarte multe persoane si personalitati, aflate in cautarea unei solutii pentru o viata atat de agitata. Hristos este solutia, iar Steinhardt da aceasta solutie", ne-a declarat Preasfintitul Justin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, presedintele Fundatiei "N. Steinhardt" si staretul Manastirii Rohia.

Pe 30 iulie, la Baia Mare vor fi lansate operele: "Jurnalul fericirii", "Daruind vei dobandi", "In genul. tinerilor", "Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional" si "Articole burgheze". "Initiativa Manastirii Rohia de a propune Editurii Polirom, spre publicare, seria de autor este una salutara in recuperarea operei monahului-carturar. Nu stiu daca indiferenta, nepasarea, lipsa strategiilor sau alte motive ne-au adus in situatia de necrezut, ca astazi cultura noastra nu beneficiaza de suficiente editii ale operelor autorilor romani. Le putem numara pe degete. Or, facand lucrurile de azi pe maine, neglijandu-ne marii scriitori si oameni de cultura, in curand vom fi, spiritual, tot mai saraci. E o situatie paradoxala, greu de gasit in alte tari. Cu atat mai mult, initiativa de a publica operele uneia dintre figurile luminoase si complexe ale culturii noastre, cum este N. Steinhardt, mi se pare admirabila", a declarat directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu, intr-un comunicat.

La acest eveniment de exceptie vor participa: Inalt Preasfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfintitul Iustinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, si Preasfintitul Justin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al episcopiei amintite, Silviu Lupescu - directorul Editurii Polirom, membrii Colectivului redactional: Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis, Stefan Iloaie si multe alte personalitati din viata culturala si literara.

.

29 Iulie 2008

Vizualizari: 633

Voteaza:

IPS Andrei va participa la Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE