Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava isi sarbatoreste hramul

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava isi sarbatoreste hramul, astazi, 24 iunie 2009. Manifestarile religioase in cinstea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava au inceput aseara la ora 18:00 cu slujba Privegherii care a fost savarsita de Inalt Preasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. In aceasta dimineata, incepand cu ora 6:00, s-a oficiat de catre un sobor de preoti slujba Agheasmei mici, Taina Sfantului Maslu, apoi s-au citit Acatistul Mantuitorului Hristos, Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul si Acatistul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. La ora 9:30 va incepe Sfanta Liturghie care va fi savarsita de un sobor de ierarhi, Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, va avea loc traditionalul pelerinaj cu moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava pe strazile municipiului.

Ziua de astazi aduce aminte de momentul in care moastele Sfantului au fost aduse de la Cetatea Alba in Suceava, de catre domnitorul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, si asezate in biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitana.

Mai tarziu, in anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfantul Ierarh Dosoftei, precum si moastele Sfantului Ioan, care au fost readuse acasa in anul 1783. La inceputul Primului Razboi Mondial, sfintele moaste au fost duse la Viena unde au stat pana in 1918, cand au fost readuse la Suceava. In anul 1950 Sfantul Sinod a hotarat ca cinstirea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava sa se faca in toata Patriarhia Romana. Ziua de astazi este sarbatorita cu mare cinste in Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este si hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.

Sursa: Radio Reintregirea

.

24 Iunie 2010

Vizualizari: 747

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava isi sarbatoreste hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE