Mihai Viteazul comemorat astazi la Alba Iulia

 

Mihai Viteazul comemorat astazi la Alba Iulia - 405 ani de la moartea sa.

 

La implinirea a 405 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, I.P.S. Andrei va oficia Paraclisul Maicii Domnului si slujba Parastasului pentru Voivodul roman, la biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde este paroh Parintele Florin Botezan.

Ierarhul nostru va fi insotit de Parintele Protopop Niculita Pascu.

 

Actuala bisericuta din lemn ridicata in perioada 1988 - 1992 se afla pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe si a catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul in anul 1597.

 

Mitropolia Ortodoxa din Alba Iulia a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezamant al neamului nostru de peste muti" si a avut adevarati parinti spirituali si oameni de cultura, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu invtatura" (1461), "Psaltirea"(1651), Bucoavna (1699- primul abecedar tiparit in limba romana) si cel mai de seama - "Noul Testament de la Balgrad" din anul 1648 - tiparit la initiativa mitropolitului carturar Simion Stefan.

 

Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind daramata in totalitate de regimul habsburgic in anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.

 

In prezent biserica memoriala Mihai Viteazul, cu hramul Stanta Treime, este biserica parohiala pastorita de Parintele Florin Botezan, cadru didactic la Facultatea de Teologie si la Seminarul Ortodox din Alba Iulia.

 

Mai multe detalii despre misiunea Biserici Memoriale Mihai Viteazul puteti afla si de pe site-ul parohiei la adresa: www.biserica-mihai-viteazul.ro

 

Radio Reintregirea va transmite in direct, incepand cu ora 18.00, slujba Paraclisului si a Parastasului de la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia.

.

09 August 2006

Vizualizari: 2296

Voteaza:

Mihai Viteazul comemorat astazi la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE