Simpozion national la Alba-Iulia dedicat Sfintilor Marturisitori Ardeleni


Duminica, 21 octombrie 2007, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfintilor Ardeleni: Cuviosii Marturisitori Visarion si Sofronie, a Sfantului Mucenic Nicolae Oprea si a Sfintilor preoti Marturisitori Ioan si Moise Macinic. De mai multi ani pomenirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni prilejuieste si organizarea, la Alba Iulia, a unui simpozion national. Tema din acest an este Paradisul etnic romanesc - "Biserica carpatica pe apa", care se va desfasura in Aula "Dumitru Staniloae" a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.

Dintre conferentiarii participanti ii amintim pe Parintele Acad. Prof.

dr. Mircea Pacurariu si pe Pr. prof. Ilie Moldovan, caruia i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Prelegerile simpozionului au inceput sambata, 20 octombrie 2007, de la ora 09.00, debutand cu slujba Te Deum-ului, oficiata in Catedrala Arhiepiscopala si vor continua cu lucrarile simpozionului si discutii pe tema propusa.

Dupa ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc si lansarea cartii: "Calendarul viu - dialoguri euharistice intre generatii", carte realizata de Parintele Jan Nicolae impreuna cu Parintele Ilie Moldovan, in studiourile radioului Reintregirea.


Tot sambata, incepand cu ora 13.30, in foaierul Facultatii de Teologie, a avut loc vernisajul expozitiei: "Arta si spiritualitate ortodoxa in Transilvania", expozitie organizata de catre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia in parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Mitropolit Simion Stefan" si Liceul de Muzica si Arte din Alba Iulia, avand menirea de a completa manifestarile dedicate pomenirii Sfintilor Ardeleni. Precizam faptul ca expozitia de icoane va putea fi vizitata timp de o luna de zile, in foaierul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.

Duminica, 21 octombrie, in ziua de pomenire a Sfintilor Ardeleni, se va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, la care vor sluji Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, alaturi de Prea Sfintitul Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, Prea Sfintitul Gherasim, Episcop al Ramnicului, Prea Sfintitul Visarion Rasinareanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului si Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, preoti si diaconi, la eveniment participand credinciosi din intreaga eparhie.

Despre canonizarea Sfintilor Ardeleni de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ne-a vorbit Parintele Arhidiacon Alin Albu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia:

"Canonizarea Sfintilor Ardeleni a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 1950 si slujba solemna a canonizarii s-a oficiat aici, la Alba Iulia, in Catedrala Reintregirii, pe data de 21 octombrie 1955.


Ulterior, dupa Revolutia din 1989, au mai fost canonizati si alti marturisitori pentru Ortodoxie, insa, atunci, in 1955 au fost canonizati Sfantul Sofronie de la Cioara, despre care am vorbit mai mult, Visarion Sarai, cel de la 1744 si taranul Nicolae Oprea din Salistea Sibiului.


Ce-ar trebui sa insemne ei pentru noi, ce actualitate are mesajul lor? De buna seama exista si astazi voci care acuza Biserica Ortodoxa de anacronism si vad in serbarea acestor sfinti, cum ziceam, un anacronism. De ce sunt ei actuali? Pentru ca in primul si-n primul rand noi in Transilvania suntem ortodocsi, inca, datorita lor. Eu sunt ferm convins, nu pot sa imaginez scenarii, pentru ca n-am cum, dar sunt ferm convins ca daca providenta nu i-ar fi adus in istoria Transilvaniei, in secolul al XVIII-lea, astazi noi am fi profesat o credinta diferita. In ce sens? Nu ma intrebati, pentru ca nu pot sa imaginez scenarii. Insa, stiu ceea ce s-ar fi putut intampla, ar fi disparut ortodoxia sau ar fi fost alta rata. Ori, iata ca ortodoxia transilvaneana este astazi o forta in Transilvania si se poate vedea de catre oricine, care ridica capul si vede o Biserica Ortodoxa in imediata-i proximitate, este mostenirea pe care ne-au lasat-o ei. De fapt, este cea mai mare mostenire pe care o avem, pentru ca si ceilalti au acest drept, de a ne profesa liber credinta, putem sa fim astazi ceea ce dorim. Noi dorim sa fim ortodocsi tocmai datorita acestor sfinti".

.

21 Octombrie 2007

Vizualizari: 976

Voteaza:

Simpozion national la Alba-Iulia dedicat Sfintilor Marturisitori Ardeleni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE