Valentin's day


Valentin's day - Atitudine crestina fata de Valentin's day

O atitudine crestina fata de pervertirea sarbatorii crestine a Sfantului Valentin, asa cum se manifesta ea astazi atat in mass-media cat si in viata tinerilor, ne-a oferit-o parintele Emil Jurcan, prodecanul facultatii de Teologie ortodoxa din Alba Iulia:

"Iubite cititorule, astazi este o zi care ca multe altele a fost denaturata in tavalugul acesta empirist, hedonist, in tavalugul placerilor societatii contemporane. Mai precis observam pe zi ce trece ca multe din sarbatorile noastre sunt banalizate, sunt reduse la dimensiunea merculialului, ca din Pasti si din Craciun n-au ramas decat statistici ale magazinelor de produse, ale mall-urilor. La finalul lor se face o dare de seama in ce procent au crescut cumparaturile, ce produse au fost mai cautate in aceea perioada. Tot asa putem spune si despre ziua Sfantului Valentin care este un sfant crestin pe care atat Biserica Ortodoxa, dar mai ales cea Romano-Catolica il surprinde in calendarul ei pentru conotatia profunda a acestuia. Sfantul Valentin este sfantul casatoriei, iata cum l-am transformat in sfantul dezmatului, sau in ziua dezmatului si a desfraului.


Despre Sfantul Valentin se stie ca a trait in secolul II-III, in perioada imparatului Claudius al II-lea care la un moment dat a vazut ca soldatii necasatoriti sunt mai buni soldati, mai detasati de problemele casei decat cei cu familie care se gandeau si la problemele casniciei, ale copiilor, ale sotiilor. El a dat un decret prin care interzicea oficierea casatoriilor soldatilor, tocmai pentru ca sa isi rezerve o forta militara detasata de aceasta problema. Iar acest mucenic a desconsiderat decretul continuand pe mai departe sa ii casatoreasca pe crestini care urmau apoi sa fie inrolati si sa mearga la lupta. Cu alte cuvinte lupta impotriva desfraului si a dezmatului pe care inevitabil il impusese imparatul prin decretul sau, deci Sfantul Valentin este sfantul casatoriei, al lucrului cu randuiala, a legaturii binecuvantate de Dumnezeu.


Valentin's day
Ceea ce vedem acum in aceasta nebunie a societatii si a tinerilor nostri este o apelare nu la sfantul Valentin ci la vremurile precrestine, o reintoarcere la lumea pagana. Din pacate lumea aceasta pagana a insemnat elemente de valoare, cat si elemente de ne-valoare sau non-valoare. Iar ceea ce vedem in societatea noastra este o preluare a non-valorii. De fapt ce se intampla in societatea consumista occidentala de ziua sfantului este o incercare de reluare, de reiterare a elementului pagan din perioada lumi romane in luna februarie, pe la mijlocul ei se sarbatoreau lupercaliile. Acestea erau niste sarbatori in cinstea lui Lupercus sau Faunus, acea lupoaica ce era emblema Romei, cea care i-ar fi hranit si pe Romulus si Remus, care pentru perioada respectiva reprezenta un simbol al autenticitatii lumii romane. In aceea perioada pe 15 februarie era in lumea pagana un fel de pregatire, purificare. Februarie inseamna la randul sau purificare. O purificare a asa numitelor elemente feminine: ogoare, femei. Sarbatoare in care se aducea un caine si o capra jertfa lui Lupercus pe Palatin in Roma la asa Pestera a Lupului. Iar cei care formau Fratia Lupului, fratii lupului erau niste tineri preoti care apoi jupuiau animalul, capra. Taiau in fasii pielea ei si alergau apoi goi cu pielea aceea muiata in sange si loveau cu ele pamantul si pe femeile intalnite, considerand ca asa le vor face mai apte mai apte de dragoste si mai rodnice. Mai mult decat atat tot in aceasta perioada pe 13 februarie se bagau numele femeilor, se scriau pe biletele numele femeilor si burlacii din Roma trageau cate un bilet, urmand ca timp de un an sa petreaca cu aceea femeie al carui nume il scotea din urna si dupa un an de zile sa constate daca putea sa fie sau nu o casatorie.


Observam in ceea ce se intampla astazi o reluare a ideii precrestine cu conotatii foarte negative, pentru ca si astazi exista asemenea practici care justifica imoralitatea, desfraul dintre tineri, ideea de casatorie de proba sau de o zi, ideea de petrecere si nu ideea de jertfa, de bucurie, de familie intarita asa cum o vede sfantul Valentin.


Ziua indragostitilor sau ziua iubirii eu as vrea sa fie altfel, sa fie ziua adevaratei iubiri. Cea mai mare iubire nu este cea care se bucura de un moment, de un ceas de o zi, de cateva minute, ci este iubirea eterna. Eu as decreta aceasta zi si toate celelalte, incepand din aceasta zi, ziua iubirii ce se jertfeste din iubire ca sa reverse iubirea. Ziua familiei adevarate, ziua jertfei pentru familie, ziua dragostei curate dintre tineri, ziua in care Dumnezeu ne cheama sa ne privim cu ochii iubirii care sunt altfel decat ochii placerii, a senzualitatii, a clipei care trece. Ziua sfantului Valentin sa fie ziua frumusetii dintre oamenii in care sa poti oferii ceea ce este mai frumos din tine, in care sa vezi nu paganismul acela al dezmatului, pentru ca Dumnezeu si-a trimis pe Fiul Sau tocmai pentru ca sa ne scoata din dezmat si din aceasta disperata cautare a fericirii aici pe pamant.


Ziua sfantului Valentin, dupa modelul Sfantului Valentin, dupa modelul crestin, dupa modelul nostru autentic romanesc, dupa modelul lui Hristos este ziua in care sa poti oferi celor dragi expresia iubirii tale prin cuvant, prin rugaciune, prin privire si nicidecum prin pacat.


Sa traim aceste zile ale iubirii cate zile ne da Dumnezeu dupa modelul sfantului Valentin, care a murit aparand casatoria. Dumnezeu sa binecuvinteze legaturile frumoase si curate, casatoriile minunate, prieteniile sincere si Dumnezeu sa nu ingaduie dezmatul, ticalosia si murdaria sufleteasca!"

 

 

 

.

05 Februarie 2008

Vizualizari: 1618

Voteaza:

Valentin's day 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE