Valentine s day - un revers duhovnicesc

 

Valentine's day - un revers duhovnicesc

 

As incepe gandul meu, vis-a-vis de aceasta pseudo-sarbatoare, cu o sintagma, izvorata din sufletul unui copilas de doar patru anisori, care intrebat fiind cum intelege el dragostea, a raspuns: "Dragoste este ceea ce te face sa zambesti si atunci cand esti obosit".


Valentine's day a fost "decretata" ca fiind ziua indragostitilor, ziua celor care-si daruiesc reciproc inimile. Tendinta fireasca a oricarui om cuminte e sa aiba o atitudine mai mult decat rezervata fata de aceasta pseudo-sarbatoare.


Raportarea fata de Valentine's day este fie una extrem de iritata, de demonizare a tot ceea ce presupune aceasta zi, fie una extrem de superficiala, adulatoare de-a dreptul, concretizata in latura ei comerciala. Evident, lucrurile sunt undeva pe la mijloc.

Nu e un fapt imbucurator sa adoptam reactii, stari si comportamente mentale rigide, caracteristice unui "taliban ortodox", asa cum ar spune unul din intelectualii vremurilor noastre. De asemenea, nu ne permitem nici luxul sa coboram senin pleoapele peste ochii nostri, ignorand caricatura si spectacolul comercial, generat de credulitatea si naivitatea unor tineri, care traiesc din convingerea ca fac ceva nobil pentru iubirea vietii lor.


Sa fie foarte limpede: nu demonizam sarbatoarea in sine, ci detestam haina hidoasa in care este invesmantata.


Sfantul Valentin, care a trait pe vremea imparatului Claudius II, a suferit martiriu tocmai pentru faptul ca milita ca tinerii sa intemeieze familii, sa se lase patrunsi de binecuvantarea lui Dumnezeu in viata lor conjugala. Viata sexuala premaritala a fost aspru amendata de catre acest sfant.


Astazi parca se intampla reversul: de Valentine's day se impart prezervative, se promoveaza o mentalitate maladiva de descatusare a energiilor poftelor trupului, de care este asediat tanarul, chipurile, spun freudistii, ca sa nu se destabilizeze psihic; se fac casatorii ad-hoc, valide doar pentru o singura zi, inducandu-se in subconstientul tanarului ca problema casatoriei este una strict contractuala si care poate fi reziliata ori de cate ori vrem noi; se fac declaratii de dragoste publice si, mai ales, televizate. In acest fel, iubirea devine un sentiment vandabil, bun de scos pe piata, necostand nici mai mult, nici mai putin decat o pereche de ochelari de soare, o sapca, un tricou s.a.m.d.


Toata aceasta mascarada e infiorator de trista, picurand nu zambetul de care amintea copilasul, ci o profunda oboseala psihica. Daca scanezi peisajul sentimental al acestei zile, ramai cu sufletul inghetat de tristete ca sentimentul cel mai nobil e atat de ciopartit de spectacolul mediatic propus. "Tocmai pentru ca dragostea trebuie traita, nu trebuie consumata degraba, tocmai pentru ca e frumoasa, nu trebuie pusa la vanzare, tocmai pentru ca e atat de rara, nu trebuie neglijata atunci cand se iveste" (Parintele Savatie Bastovoi).


Sa transfiguram Valentine's day intr-o zi a sufletelor pure si intotdeauna capabile de dragoste jertfelnic.

Pr. Ilie Trif

.

13 Februarie 2008

Vizualizari: 1327

Voteaza:

Valentine s day - un revers duhovnicesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE