Boboteaza la Constanta


Sambata, 6 ianuarie 2007, incepand cu ora 9.00, la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, Inalt Prea Sfintitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie cu ocazia Botezului Domnului.

La ora 11.30 credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie impreuna cu ierarhul dobrogean vor porni intr-o procesiune spre vechiul port Tomis.

Alaiul clerical va pleca de la Catedrala Arhiepiscopala, str. Arhiepiscopiei, si va strabate urmatorul traseu: bdul. Marinarilor, prin spatele restaurantului Vraja Marii, Faleza Cazinou, prin spatele comenduirii Marinei, portul Tomis unde, incepand cu ora 12.00, va avea loc Slujba Agheasmei celei Mari. In cadrul manifestarilor religioase, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, va arunca trei cruci de lemn in apa marii pentru a fi recuperate de tinerii curajosi ce sfideaza gerul Bobotezei in nadejdea ca vor fi sanatosi tot anul. Arhiepiscopia Tomisului a imbuteliat 70.000 de pet-uri cu agheasma mare pe care le va oferi credinciosilor participanti la slujba.

Din portul Tomis, in jurul orei 13.30, opt care trase de boi si magari vor porni pe cele patru artere principale ale orasului Constanta. (Primul traseu: Port, Str. Mircea cel Batran, B-dul Mamaia, B-dul Soveja, B-dul Tomis, iesire Ovidiu; al doilea: Port, Str. Mircea cel Batran, B-dul Ferdinand, Str. I.G.Duca, B-dul Lapusneanu, Hotel Dobrogea, B-dul Aurel Vlaicu, iesirea spre Ovidiu; al treilea: Port, Str. Mircea cel Batran, B-dul Ferdinand, B-dul I.C. Bratianu, iesirea spre Medgidia; traseul al patrulea: Port, Str. Marinarilor, Str. Traian, B-dul 1 Mai, iesirea spre Agigea). Fiecare car va purta cate doua budane (butoaie mari din lemn) cu o capacitate de 250 litri.

In Tulcea, dupa Sfanta Liturghie, la ora 13.00, parintele protopop Romeo Ispas, insotit de preoti si de credinciosi vor merge pe malul Dunarii pentru a savarsi slujba de sfintire a apelor. Si aici preotii vor arunca cruci in apa.

Numita in popor Epifania sau Aratarea Domnului, praznicul Bobotezei este ziua in care Hristos primeste botezul in raul Iordan, de la Sfantul Ioan. In Sfanta Scriptura (Biblia), Evanghelistii ne prezinta acest moment intr-un cadru invaluit de Sfanta Treime: Fiul lui Dumnezeu este in Iordan, Duhul Sfant Se pogoara sub forma de porumbel, iar glasul lui Dumnezeu Tatal Se aude din cer spunand: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru care am binevoit!

In aceasta zi, se sfintesc apele. Prin acest element primordial, apa, intreaga natura creata primeste harul divin. In localitatile situate la malul unei ape preotul sau, dupa caz, ierarhul, impreuna cu credinciosii, merg in procesiuni pana pe malul respectivei ape unde oficiaza slujba de sfintire. Doar doua zile pe an se savarseste aceasta slujba: in ajunul si in ziua de Boboteaza.
Apa sfintita in aceste doua zile se numeste Agheasma Mare si este diferita de agheasma mica pe care credinciosul o bea zilnic, comparativ cu cea mare pe care o bea doar sapte zile incepand din ziua Botezului Domnului.

 

.

05 Ianuarie 2007

Vizualizari: 3143

Voteaza:

Boboteaza la Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE