Evenimente pastoral-misionare in Arhiepiscopia Tomisului


Evenimente pastoral-misionare in Arhiepiscopia Tomisului

Vineri, 7 noiebrie 2008, incepand cu ora 15.00, Inaltpreasintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de increstinare (Taina Sfantului Botez) a trei copii orfani, la biserica "Sf. Maria" din localitatea Cumpana.

In seara aceleiasi zile, la ora 18.00, ierarhul tomitan va savarsi vecernia la manastirea ce poarta hramul "Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil", din localitatea Strunga, jud.

Constanta (in apropierea orasului Baneasa).

Manastirea, ridicata in preajma vechii biserici a satului,a fost construita din stuf si lut in jurul anului 1770 de catre bulgari. Dupa un secol si jumatate biserica a fost refacuta din caramida arsa si acoperita cu tabla, astfel ca, actualmente, sunt necesare lucrari de intretinere si finisare. Maica Filareta, stareta manastirii, doreste sa pastreze vechea arhitectura a bisericii, care "vorbeste despre dragostea batranilor din acest vechi sat dobrogean, in care credinta si nadejdea locuitorilor a fost dovedita prin ridicarea acestei biserici."

Sambata, 8 noiembrie, in ziua inchinata praznuirii "Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil", la ora 7.30, InaltPreasfintitul Teodosie, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, va savarsi Sfintirea Mica a bisericii cu hramul "Sfantul Mucenic Dimitrie" din localitatea Dunareni, protoieria Baneasa. Slujba va fi urmata de Sfanta Liturghie Arhiereasca .

La ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfintirea Mica a bisericii cu hramul "Sfantul Ierarh Nectarie" din cartierul constantean Medeea (in zona Podului de Butelii).

Pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste intreg soborul (adunarea) Puterilor ceresti a celor fara de trup (a ingerilor), ale caror capetenii sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, numiti la noi si Sfintii Voievozi. Dupa traditia biblica, Arhanghelii fac parte din ceata ingerilor care sunt apropiati si slujitori oamenilor, in textele canonice aparand nominalizati 3 dintre acestia: Mihail, Gavriil si Rafail. In iconografia rasariteana este uneori reprezentat si un al patrulea Arhanghel, nementionat in Biblie: Uriil.

Mihail este cunoscut, atat in Vechiul cat si in Noul Testament, drept capetenie a "ostirilor ceresti", fiind pedepsitorul direct al lui Lucifer (Satana), pe care l-a izgonit din cer ("Vazut-am pe Satana ca fulgerul cazand din cer") atunci cand acesta s-a razvratit impotriva Ziditorului (zicand "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor" si "Voi fi asemenea Celui Preainalt"). In limba ebraica Mihail - se traduce "Cine este ca Dumnezeu". In iconografia ortodoxa, el este reprezentat in costum de soldat, purtand in mana o sabie de foc - semn al dreptei judecati a lui Dumnezeu si al apararii sfinteniei in fata ispitelor.

Gavriil, al carui nume se traduce din limba ebraica "omul lui Dumnezeu", este considerat mesagerul vestilor bune. Potrivit traditiei, el a vestit sfintilor parinti Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. O veste asemanatoare a dat Sf. Gavriil si arhiereului Zaharia, care a aflat printr-un mesaj divin ca va avea un fiu - pe Sf. Ioan Botezatorul. Vestea cea Buna - Nasterea Mantuitorului Hristos - a fost adusa Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil ("Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei."). Tot el a fost ingerul invesmantat in alb, care a rasturnat piatra de la usa mormantului lui Hristos si a vestit femeilor mironosite Invierea Domnului. In icoane, Sf. Gavriil poarta un crin - semn al milostivirii si al bunavointei lui Dumnezeu catre oameni.

Chipurile celor doi arhangheli sunt zugravite pe usile diaconesti ale catapetesmei.

Din acatistul celor doi Sfinti Arhangheli aflam si cinstea pe care Biserica o acorda acestora: "Bucura-te, Mihaile, slujitorule al Legii! Bucura-te, Gavriile,ingere al darului!"

Duminca, 9 noiembrie, ora 8.30, Inaltpreasfintitul Teodosie va sfinti pictura bisericii "Sfanta Maria" din Constanta. In anul 1990, Parintele Paroh Voicu Neculai a pus piatra de temelie a primei biserici crestin ortodoxe construite dupa revolutie. Situat pe bulevardul 1 Mai, sfantul locas este cunoscut de constanteni cu numele "biserica alba". Pictura, inceputa in 2005 a fost terminata in 2008.

La ora 15.00, ierarhul Tomisului va sfinti troita din fata bisericii "Sfantul Ioan Botezatorul" din Mangalia.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

07 Noiembrie 2008

Vizualizari: 810

Voteaza:

Evenimente pastoral-misionare in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE