Activitati cu tinerii in Arhiepiscopia Craiovei: 10 ani de traditie catehetico-misionara

Vreme de doua zile, Manastirea Tismana a gazduit la finele saptamanii trecute cea de a X-a editie a Congresului tinerilor crestin ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei. Intalnirea de anul acesta a avut ca tema de lucru „Sfintii Martiri Brancoveni – modele de credinta, viata si marturisire pentru tanarul de astazi”.

Urmand unei traditii neintrerupte de zece ani, Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei organizeaza an de an intalnirea generala a tinerilor din eparhie.

Anul acesta, urmand randuielilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind comemorarea Sfintilor Martiri Brancoveni, la 300 de ani de la jertfa lor pentru credinta, organizatorii au initiat aceasta activitate in spiritul modelului de „credinta, viata si marturisire”, statornicit prin jertfa sfintilor romani.

Activitati catehetice si interactive pentru tineri
Intalnirea de la Tismana a debutat sambata, 14 iunie, printr-o serie de activitati cu caracter catehetic, menite sa-i introduca pe participanti in admosfera intalnirii. Pret de cateva ceasuri, cei peste 60 de tineri au ascultat invataturile parintilor coordonatori. Prima interventie i-a apartinut preotului Ion Resceanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a descoperit celor prezenti invataturile desprinse din capitolul 11 al Epstolei catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel. Activitatile pe grupuri au fost succedate de o cateheza, desprinsa din proiectul „Calea mantuirii”, cu tema „Despre mantuirea in Hristos”. Cea de a doua parte a zilei s-a incheiat cu o drumetie la Schitul Cioclivina de Jos, unde a fost citita viata Sfintilor Brancoveni. La final, tinerii au primit mai multe daruri din partea Centrului Eparhial.

Cuvant catre tineri
Bucuria, entuziasmul si totodata implicarea tinerilor in activitatile initiate de Arhiepiscopia Craiovei a fost evocate si in mesajul de binecuvantare transmis de Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. „Congresul tinerilor crestin-ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei, inchinat anul acesta «Sfintilor Martiri Brancoveni – modele de credinta, viata si marturisire pentru tanarul de astazi», isi propune realizarea mai multor activitati interactive, menite sa realizeze o diagrama completa, corecta si actuala a preocuparii tinerilor din Oltenia pentru cultura, traditie si spiritualitate in actualitatea societatii de astazi. Tot in acest sens, activitatea noastra vizeaza dezvoltarea abilitatilor tinerilor implicați activ in grupurilor parohiale din Arhiepiscopia Craiovei, initiera de activitati educative si culturale in comunitate, sub blazonul valorilor pe care cultura si spiritualitatea romneasca le angajeaza in chip viabil in societatea de astazi. In realizarea acestor obiective, am tinut cont de continuitatea tematica a activitatilor desfasurate pana in prezent in cadrul intalnirilor anuale cu tinerii din Oltenia, organizate sub egida Arhiepiscopiei Craiovei, prin Biroul de invatamant, catehizare si activitati cu tineretul si Fundatia „Cuvantul care zideste”. Proiectul de anul acesta, «Sfintii Martiri Brancoveni – modele de credinta, viata si marturisire pentru tanarul de astazi», urmareste promovarea traditiilor culturale si spirituale, mostenite de secole pe pamantul tarii noastre, in viata noastra. In acest context, initiativa acestei intalniri se constituie in scopul unei atat de necesare lectii de pedagogie crestina, intr-o societate a consumismului si secularizarii, tot mai desprinsa de seva sanatoasa a traditiilor autentice … Astazi, la cea de a X-a editie a intalnirilor noastre, suntem indreptatiti sa credem ca fiecare pas facut impreuna se socoteste negresit in pelerinajul nostru spre mantuire. De aceea, parinteste va indemnam sa fiti precum albinele, care ostenind sa cerceteze fiecare planta, se bucura numai de dulceata polenului pe care in culed din florile cele mai bune”.

Implinirea unei frumoase traditii
Ajuns anul acesta la cea de a X-a editie, Congresul tinerilor crestin-ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei a avut de fiecare data in vedere dezbaterea problemelor legate de viata si preocuparile tinerilor. Astfel, in anul 2009, de pilda, tema abordata a fost „Tinerii in viata Bisericii. Formarea spiritului de voluntariat la tineri“. Activitatea a avut menirea de a raspunde unor preocupari actuale si foarte transparente ale tinerilor in ce priveste propria formare, dar si unor solicitari ale parintilor, referitoare la educatia potrivita pentru copiii lor.

In 2010, tema conferintei a fost „Preocuparile tanarului de azi“. Activitatea a avut menirea de a aduna impreuna lideri ai tinerilor din mai multe comunitati din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei spre a evalua activitatile desfasurate dupa conferinta din 2009 si pana in prezent si de a initia noi activitati educative si culturale sub semnul acelorasi valori esentiale pe care cultura ortodoxa le angajeaza in chip viabil in societatea de astazi. La acest eveniment a luat parte si un grup de 10 de tineri din partea Federatiei Internationale de Tineret „Syndesmos“. Intalnirea s-a desfasurat la Manastirea Tismana si in Parohia Pociovalistea, in judetul Gorj, in perioada 30 aprilie – 2 mai 2010.

In 2011 intalnirea anuala a tinerilor olteni a fost gazduita de Parohia Stramba Jiu si de Manastirea „Sfanta Treime“ – Stramba Jiu, tema de discutie fiind „Familia – ieri, azi si maine“.

Anul trecut, la finele lunii mai, peste 100 de tineri olteni au poposit la Tismana pentru a lua parte la lucrarile Congresului tinerilor crestin-ortodocsi din Oltenia, organizat pe tema „Vindecarea in Hristos si sfintii tamaduitori“.

Diac.
Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

17 Iunie 2014

Vizualizari: 520

Voteaza:

Activitati cu tinerii in Arhiepiscopia Craiovei: 10 ani de traditie catehetico-misionara 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

arhiepiscopia craiovei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE