Patriarhul Neofit al Bulgariei a trecut la cele vesnice

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit miercuri seară, 13 martie 2024, la vârsta de 78 de ani, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Patriarhiei Bulgare.

Patriarhul Neofit a murit la Academia de Medicină Militară din Sofia la ora 22:22 ca urmare a unei insuficiențe survenite la nivelul mai multor organe. A fost cel de-al 28-lea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, succedându-i patriarhului Maxim (1971-2012).

„Facem apel la creștinii ortodocși să înalțe rugăciunea lor sinceră împreună cu Sfânta Biserică Ortodoxă către Dumnezeul cel atotmilostiv pentru a odihni sufletul dragului nostru Patriarh în împărăția lui Dumnezeu - în locașurile drepților”, se menționează în comunicatul Patriarhiei Bulgare.

Patriarhul Neofit (Simeon Nikolov Dimitrov) s-a născut în data de 15 octombrie 1945, la Sofia.

După ce a absolvit Seminarul și Facultatea de Teologie din Sofia și-a continuat studiile în specializarea Muzică bisericească la Academia Teologică din Moscova, obţinând titlul de doctor. La întoarcerea în Bulgaria, a fost numit profesor de Muzică bisericească şi dirijor al corului Seminarului Teologic din Sofia, pe 1 septembrie 1973.

A intrat în monahism cu puțin înainte de a împlini vârsta de 30 de ani, la Mănăstirea Troian. Tunderea sa a fost oficiată în data de 3 august 1975 de către Patriarhul Maxim, care i-a oferit numele de Neofit. La câteva zile a fost hirotonit ierodiacon apoi, pe 23 martie 1976, ieromonah.

În noiembrie 1977 a primit rangul de arhimandrit, iar de la 1 ianuarie 1981 a devenit cancelar al eparhiei de Sofia.

Ulterior, Arhimandritul Neofit a fost hirotonit episcop titular de Levkas, cu însărcinarea de al doilea vicar al eparhiei Sofiei. Episcopul Neofit a fost rector al Academiei Teologice „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia și apoi decan al restabilitei Facultăţi de Teologie din capitala bulgară.

În data de 27 ianuarie 1992 a fost numit secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Bulgariei. Pe 27 martie 1994, Episcopul Neofit a fost ales Mitropolit de Durostor şi Cerve, iar în 2001, când eparhia a fost reorganizată, a fost desemnat Mitropolit de Ruse.

După moartea Patriarhului Maxim, survenită în 6 noiembrie 2012, Mitropolitul Neofit a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare și întronizat pe 24 februarie 2013.

Patriarhul Neofit a fost considerat un lider tolerant și calm, dar și un apărător zelos al valorilor creștine și un susținător al introducerii disciplinei Religie în școlile bulgare.

În mai 2019, Preafericitul Părinte Neofit s-a întâlnit cu Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în Bulgaria.

Bisericile Ortodoxe surori Bulgară și Română se află în relații cordiale, bazate mai ales pe cinstirea Sfinților Parascheva și Dimitrie, de origine bulgară și care au moaștele în țara noastră. Lor li s-a adăugat recent Cuvioasa Teofana Basarab, țarină a Bulgariei de origine română, proclamată sfântă în 2022 la București în prezența Mitropolitului Naum de Ruse.

Sursa: basilica.ro
 

14 Martie 2024

Vizualizari: 576

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE