Expozitie si dezbatere la Venetia pe tema bisericilor de lemn din Gorj


Expozitie si dezbatere la Venetia pe tema bisericilor de lemn din Gorj

Asta-seara, incepand cu orele 19.00, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia organizeaza o dezbatere, urmata de o expozitie de fotografie, pe tema bisericilor de lemn din judetul Gorj - tezaur de arhitectura si iconografie romaneasca.

Manifestarea face parte din proiectul cultural initiat de fundatia "Cuvantul care zideste" (presedinte: P.S. Gurie Gorjeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Craiovei; director executiv: preot dr.

Ion Resceanu), cu sprijinul Mitropoliei Olteniei, al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Gorj si finantat de Agentia Fondului Cultural National de pe langa Ministerul Culturii si Cultelor.

Proiectul este menit sa contribuie la restaurarea, conservarea si promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn inregistrate in lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravietuiesc peste veacuri. Semnificativ si, in acelasi timp, alarmant este faptul ca in anul 1900 erau inregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.

Publicul venetian va avea ocazia sa vizioneze si un film documentar pe aceasta tema, tradus in limba italiana special pentru eveniment. Deosebit de expresiv, din toate punctele de vedere (regie si scenariu, cadre, montaj, coloana sonora), documentarul a fost realizat de Marius Resceanu si Marian Vulcanescu intr-un mod realist, fara accente melodramatice, pentru a sublinia pericolul degradarii si al caderii in uitare a exceptionalului patrimoniu cultural, arhitectonic si iconografic reprezentat de bisericile de lemn din Gorj.

Dezbaterile si filmul documentar vor fi dublate, pentru o mai buna intelegere si reprezentare, de expozitia "Crampeie de cer", cu fotografii in albumul cu acelasi titlu, aparut la editura Mitropoliei Olteniei (coordonator si comentariu: preot doctorand Silviu Octavian Ciocsan, fotografii: Emil Banuti, grafica: Laurentiu Barbuica, pre-press: Valentin Corneanu).

Expozitia a fost prezentata saptamana trecuta la Centrul Cultural "Via Alsazia" din Padova, fiind vernisata pe 15 ianuarie, in cadrul unei ceremonii organizata cu sprijinul Asociatiei culturale romanesti "Columna", al Primariei din Padova, al Ligii romanilor din Italia, al Consiliului comunal al cartierului 3 si al Parohiei ortodoxe romane "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Padova.

Unul din scopurile principale ale organizarii acestui eveniment in Italia este acela de a face cunoscuta publicului italian o traditie fundamentala a culturii autentice romanesti, anume relatia si lucrul cu lemnul, inclusiv prin prezentarea unor motive din arhitectura bisericilor de lemn din Gorj, care premerg sensurile moderne ale sculpturii lui Constantin Brancusi, nascut pe aceste meleaguri.
Expozitia de la Venetia va ramane deschisa publicului pana pe 3 februarie.

.

21 Ianuarie 2009

Vizualizari: 1085

Voteaza:

Expozitie si dezbatere la Venetia pe tema bisericilor de lemn din Gorj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE