Evreii sarbatoresc ziua iertarii - Yom Kippur


Evreii sarbatoresc ziua iertarii - Yom Kippur

Evreii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Iertarii - Yom Kippur, cea mai importanta sarbatoare iudaica. Aceasta a inceput ieri, odata cu aparitia primei stele si dureaza pana in aceasta seara, fiind considerata ziua ispasirii, a caintei, a regretarii pacatelor din anul care a trecut.

Potrivit textelor sfinte, intr-o zi de Yom Kippur, Moise a primit Tablele Legii. Yom Kippur are loc in a zecea zi a celei de-a saptea luni a anului iudaic, denumita Tishri. In aceasta zi se sta in sinagoga mai mult decat in orice alta zi si se spun rugaciuni catre Dumnezeu pentru iertarea pacatelor.

Chiar si evreii care nu acorda o prea mare importanta respectarii traditiilor nu se duc la serviciu si merg la sinagoga.

Este o zi de post negru inca de la apusul soarelui in ajunul zilei de Yom Kippur si pana dupa miezul noptii in ziua sarbatorii propriu-zise. Ultima masa inainte de sarbatoare poarta denumirea simbolica de "Seudah Hamafseket" ("masa de incheiere"), la care se servesc numai mancaruri usoare. Legile Talmudului vorbesc si de alte interdictii in aceasta zi sfanta: spalatul rufelor sau spalatul propriului trup, folosirea produselor cosmetice, purtarea incaltamintei din piele, intretinerea de raporturi sexuale. Traditia cere ca vestimentatia sa fie alba, simbolul puritatii si al curatirii de pacate.

Una dintre cele mai solemne si mai importante rugaciuni de Yom Kippur se recita in seara de ajun. Numita Kol Nidrei ("toate juramintele"), aceasta il roaga pe Dumnezeu sa ii elibereze pe evrei de juramintele facute catre El.

Una dintre rugaciunile recurente este Al Khet ("pentru pacatele pe care le-am comis") si care semnifica marturisirea pacatelor comise in timpul anului. Ultimul serviciu de rugaciuni din aceasta zi se numeste Neilah ("incuiere"), iar simbolistica sa se refera la faptul ca Dumnezeu se pregateste, in aceasta seara, sa inchida portile rugaciunii in fata anului trecut si sa ia deciziile finale in legatura cu soarta fiecarui individ.

Un segment important al sarbatorii este recitarea cartii lui Iona, cel care a petrecut trei zile in burta unui peste urias. Mesajul povestii biblice este acela ca Dumnezeu le cere oamenilor sa se caiasca si sa se intoarca la el.

La inceperea sarbatorii, evreii aprind "Ner zikaron", o "flacara a amintirii" pentru cei dragi disparuti, care arde pe tot parcursul sarbatorii de Yom Kippur.

In 1973, in aceasta zi sfanta pentru evrei, cand radioul si televiziunea sunt inchise, circulatia mijloacelor de transport este interzisa si nicio institutie nu lucreaza, armatele Egiptului, Siriei si Iordaniei au atacat pe neasteptate Israelul, provocand mii de victime.


De atunci, rugaciunilor clasice, rostite de mii de ani, evreii le-au adaugat ruga intru amintirea celor cazuti in Razboiul de Yom Kippur.

.

09 Octombrie 2008

Vizualizari: 3277

Voteaza:

Evreii sarbatoresc ziua iertarii - Yom Kippur 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE