Sf. Trei Ierarhi: Vasilie cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur


Acesti trei Sfinti Parinti: Vasilie cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, ii sarbatorim astazi laolalta, ca pe cei mai mari invatatori si Pastori ai Bisericii, din toata istoria crestinatatii. Viata lor sfanta si invataturile lor alcatuiesc indreptare de ortodoxie, vrednice de toata lauda si increderea. Deoarece, pe langa darul talmacirii Sfintelor Scripturi, au avut si inalta treapta a arhieriei, ei sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Cei Trei Ierarhi au trait toti cam in aceeasi vreme, adica in secolul IV, si toti trei au adus Ortodoxiei si Bisericii stralucirea sfinteniei unor oameni cu inalta stiinta de carte. Sfintii Trei Ierarhi au dus o lupta grea si fara incetare, pentru adevarata intelegere, pentru pazirea dreptei credinte apostolice, cu privire, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seama Taina a credintei crestine.



Ierarhii s-au asemanat intre ei si prin slabiciunea lor trupeasca. Toti trei au avut o sanatate plapanda. In slabiciunea vasului lor trupesc a salasluit taria cea neasemanata a Duhului. Impodobiti cu asemenea daruri, Sfintii Trei Ierarhi au fost slaviti in toata lumea crestina, indeosebi, in imparatia dreptcredincioasa de rasarit. Cu toate acestea, acum aproape o mie de ani in urma, slavirea lor ajunsese pricina de dezbinare intre credinciosi. Erau crestini care-l socoteau pe Vasile mai mare dintre cei Trei Ierarhi ca unul care, ca nimeni altii, a unit cuvantul sau cu fapta. Altii, coborandu-l pe acesta si pe Ioan, il socoteau fruntas pe Grigorie, cuvantatorul de Dumnezeu, pentru puterea si adancimea gandului. Altii, dadeau intaietate lui Ioan, indemnator la aspra pocainta. Neintelegerea ajunsese atat de mare, incat crestinii se impartisera in cete, care se dusmaneau intre ele.

Episcopul Ioan, al Euhaitelor, a randuit pomenirea laolalta a Sfintilor Trei Ierarhi, la data de 30 ianuarie, pe vremea imparatului Alexie Comnenul, care a luat sceptrul imparatiei in anul 1081.
Tot in cinstea Sfintilor Ierarhi, acum trei veacuri, domnitorul Vasile Lupul al Moldovei a inaltat minunata biserica din Iasi, care a uimit multa lume prin frumusetea podoabelor ei. Acesti ierarhi sunt si ocrotitorii tuturor scolilor teologice.


Cu rugaciunile acestor Trei Ierarhi, Hristoase, Dumnezeul nostru, si cu ale tuturor Sfintilor, ne pazeste si cerestii Tale Imparatii ne invredniceste, ca binecuvantat esti in vecii vecilor! Amin.

.

30 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1657

Voteaza:

Sf. Trei Ierarhi: Vasilie cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE