Bataturile ecumenismului

 

Nu este un moment tocmai fericit pentru ecumenism, dar la Sibiu a inceput cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana.

 

Ea este importanta din doua motive. Unul este ca un asemenea eveniment nu a mai avut loc in Romania. Este pentru prima oara cand aceasta adunare va avea loc intr-o tara majoritar ortodoxa.

Al doilea motiv important este ca, pentru prima data, Bisericile din Europa si-au ales o tema teologica drept dialog: "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor.

Speranta pentru innoire si unitate in Europa", iar aceasta a fost propusa de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ucenic al parintelui Dumitru Staniloae, lucru uitat destul de des.

Semn ca teologia romaneasca incepe sa conteze in Europa. "Contributia crestinismului la dezvoltarea Europei trebuie afirmata mai raspicat", dupa cum spunea secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Samuel Kobia.

Iata, Romania intra astfel intr-un circuit spiritual european, iar popoarele din UE incep sa fie preocupate si de dimensiunea spirituala si conteaza pe sprijinul Bisericii Ortodoxe, care poate ajuta Europa sa-si regaseasca radacinile sale crestine, dupa cum marturisea si gazda, Mitropolitul Sibiului, Laurentiu Streza.

Despre unitatea crestina nu are rost sa vorbim pentru ca, dupa cum spunea si teologul elvetian Stefan Tobler, nu trebuie sa fim nici naivi sau idealisti pentru ca, "fara un ecumenism in randul poporului, ecumenismul este mort".

Ori se stie ca, inca de la 1848, in Enciclica Patriarhilor Rasariteni se scria: "La noi, inovatiile nu pot fi introduse nici de Patriarhi, nici de Sinoade, caci la noi aparatorul religiei este corpul intreg al Bisericii, adica poporul insusi, care vrea ca dogma sa religioasa sa ramana vesnic imuabila si conforma aceleia a parintilor lui".

Deocamdata, dialogul are loc dupa modelul celui dintre Patriarhul Atenagoras si Papa Paul al VI-lea. Dupa o ora si jumatate de discutii, acestia au pozat zambitori in fata intregii lumi, dar presa a dezvaluit ca cei doi mari lideri religiosi discutasera despre suferintele batranetilor: unul suferea de inima, celalalt avea bataturi.

 

Florian Bichir

 

.

05 Septembrie 2007

Vizualizari: 1327

Voteaza:

Bataturile ecumenismului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE