Mormantul Regelui Irod, gasit in desertul Iudeei


Mormantul Regelui Irod, gasit in desertul Iudeei
 

Sarcofagul regelui antic evreu a fost spart si golit de oseminte. 

Arheologul israelian Ehud Netzer a anuntat ieri descoperirea mormantului lui Irod cel Mare, rege al Iudeei. Mormantul se afla la Herodium, in desertul Iudeei, la aproximativ 12 kilometri de orasul sfant, la mica distanta de locul unde se afla palatul lui Irod, a declarat arheologul.

Profesor la Universitatea ebraica din Ierusalim, Netzer a inceput excavarile in zona Herodium in 1972. Desi nu s-au gasit niciun fel de oseminte, locul si decoratiunile mormantului sustin ipoteza ca aici a fost ingropat Irod, rege al Iudeei intre anii 37 i.

Hr.  si  4 d.Hr. "Este un sarcofag cum nu mai vezi in alta parte", a spus Netzer.

Acesta este spart in sute de bucati, distrugerea sa fiind, fara indoiala, un gest deliberat. Potrivit expertilor, acest lucru s-a produs probabil in perioada 66-72 d.Hr., in timpul primei revolte evreiesti impotriva romanilor.

Rebelii il urau pe Irod, despre care spuneau ca a fost o sluga a stapanitorilor romani. In mod ironic, palatul de la Herodion a fost una dintre ultimele fortarete controlate de rebeli. Cetatea a fost cucerita si distrusa de romani in 71 d.Hr.

Pentru evrei, Irod va ramane cel care a reconstruit si extins Al Doilea Templu din Ierusalim.  Zidul ce inconjoara partea veche a Ierusalimului, care poate fi vazut si astazi, a fost ridicat tot sub domnia sa. El a condus, de asemenea, vaste lucrari de constructie in Cezareea si Ierihon, la fortareata Massada si in multe alte locuri.

Personaj biblic

In traditia crestina, Regele Irod va ramane cunoscut drept cel care a ordonat uciderea pruncilor din Bethleem. Episodul este descris in Evanghelia dupa Matei, unde se spune ca Irod a ordonat uciderea tuturor pruncilor baieti mai mici de  2  ani din Bethleem, locul nasterii lui Iisus.

Lui Irod ii era teama ca si-ar putea pierde tronul in fata noului "rege al iudeilor", despre a carui nastere aflase de la cei trei magi de la Rasarit. Potrivit Evangheliei, prinzand de veste, Iosif si Maria au fugit cu pruncul Iisus in Egipt pentru a scapa de macel. Printre copiii ucisi ar fi fost, se spune, si doi baieti ai lui Irod.

Stela Spataru

.

09 Mai 2007

Vizualizari: 2410

Voteaza:

Mormantul Regelui Irod, gasit in desertul Iudeei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE