Biserica ortodoxa pentru comunitatea de romani din orasul spaniol Alcala de Henares

 

Comunitatea de romani din orasul spaniol Alcala de Henares, majoritatea originari din Alba Iulia si judetul Alba, intentioneaza sa-si construiasca o biserica ortodoxa, ridicarea lacasului urmand sa fie sprijinita si de autoritatile spaniole.

Potrivit primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, biserica va fi construita pe un teren ce urmeaza sa fie pus la dispozitie de administratia locala din Alcala de Henares. Mircea Hava a spus ca acest lucru, dar si alte parteneriate le-a discutat recent cu primarul din Alcala de Henares, Bartolome Gonzales Jimenez, in cadrul ultimei vizite pe care omologul sau spaniol a facut-o in Romania.

Demersul a fost initiat de catre un preot ortodox plecat din Alba Iulia in orasul spaniol, iar la construirea bisericii va participa, pe langa comunitatea romaneasca, si administratia locala din Alba Iulia. "Ceea ce m-a bucurat cel mai mult a fost ca preotul care slujeste acolo a facut scoala la Alba Iulia, a fost hirotonisit de arhiepiscopul nostru Andrei.

Municipiul Alba Iulia cred ca este dator sa ajute biserica si pe romanii care sunt acolo, pentru ca eu cred ca primul lucru care ne-a tinut uniti si care ne tine sa fim romani este credinta noastra strabuna si trebuie sa facem ceea ce trebuie facut ca sa ne-o mentinem si daca suntem in afara granitelor tarii", a spus primarul Mirea Hava. Noua biserica din Alcala de Henares va purta hramul "Sfantul Gheorghe".

De asemenea, primariile din Alba Iulia si Alcala de Henares au stabilit parteneriate de colaborare prin care angajatii administratiei albaiuliene vor merge la diverse stagii de pregatire in Spania.

In Alcala de Henares traiesc aproape 18.000 de romani (circa 10 la suta din populatie), cea mai mare parte a acestora fiind plecati din Alba Iulia sau din alte localitati din judetul Alba. Ei si-au constituit doua asociatii, una dintre ele fiind condusa de Gheorghe Gaianar, un emigrant plecat din Sebes. El vine periodic in tara, pentru a intretine colaborarea dintre romanii plecati si cei ramasi in tara. Emigrantii romani si-au facut chiar si o echipa de fotbal care se numeste FC Alba Alcala de Henares si care activeaza in divizia regionala din Spania. Echipa se pregateste acum pentru un amical cu o selectionata a judetului Alba.

Orasul Alcala de Henares este infratit cu Alba Iulia din anul 2002. "Infratirea a fost facuta de oamenii care au plecat din Alba Iulia in Alcala de Henares.
Este o relatie oficiala, dar este si o relatie legata intre oameni, si cred ca asta este relatia cea mai buna si cea mai durabila", a spus primarul Hava.

.

20 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2598

Voteaza:

Biserica ortodoxa pentru comunitatea de romani din orasul spaniol Alcala de Henares 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE