Demararea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului - in impas


Preparativele privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului stagneaza din cauza neintelegerilor ivite in relatia cu Secretariatul General al Camerei Deputatilor, au sustinut reprezentantii MCC, intr-o conferinta de presa desfasurata ieri. Obiectivul fusese declarat prioritar de actualul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, la preluarea mandatului, in urma recomandarilor primite din partea presedintelui Basescu.

 
“Am facut presiuni foarte mari, am avut un conflict deschis, in presa, cu Adrian Nastase, pentru ca a intarziat foarte mult semnarea documentelor prin care era dat terenul respectiv din posesia Camerei Deputatilor in posesia Patriarhiei. Cred ca, cel putin din punct de vedere procedural, legal, noi ne-am facut lectiile si datoria”, a afirmat Adrian Iorgulescu, explicand intarzierile.

 

La randul sau, Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, a prezentat impasul actual in care se afla proiectul: “Au aparut cateva probleme atunci cand Secretariatul General al Camerei Deputatilor a emis o adresa privind protocolul de predare-primire.

Au fost niste calcule acolo, credem noi, foarte exagerate. Se cerea undeva la 15,3 milioane RON, care ar fi cheltuielile legate de predarea terenului si de unele lucrari de amenajare a lui. In prezent, ar trebui ca Patriarhia sa pregateasca o documentatie tehnico-economica privind amenajarea acelui teren si de asemenea se asteapta punctele de vedere de la Ministerul Transportului si Constructiilor. Deja, din partea Ministerului de Finante s-a emis un punct de vedere prin care se cere o refacere a acelor calcule, pentru ca au fost exagerate.”

 

In luna noiembrie, Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, a fost acuzat de Adrian Iorgulescu ca intarzie punerea pietrei de temelie la Catedrala Mantuirii, prin nesemnarea actului de cedare a terenului de pe Calea 13 Septembrie. La randul lui, Adrian Nastase l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca treneaza demararea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. La acea vreme, Iorgulescu sustinea ca momentul demararii lucrarilor la construirea Catedralei Mantuirii Neamului nu poate fi mai apropiat decat inceputul anului 2006. In momentul de fata, dupa aparitia unui nou impediment, legat de bani, lucrarile la viitorul lacas de cult intarzie si mai mult. Sumele aferente acestei constructii vor veni in principal din veniturile stranse de Biserica Ortodoxa Romana, “un sprijin important” urmand sa fie dat si de Guvernul Romaniei. Ministerul Culturii si Cultelor nu are prevazuta in bugetul pe 2006 o suma in aceasta directie. (Gh. I.)

.

11 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1215

Voteaza:

Demararea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului - in impas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE