Razboi religios in Irak


Desi parea greu de imaginat ca situatia din Irak s-ar putea agrava mai mult, acest lucru s-a intamplat. Spectrul unui razboi intre sunniti si siiti, de care multi se temeau inca de la caderea regimului lui Saddam Hussein, a devenit, acum, real. Acum doua zile, o dubla explozie distrugea partea dreapta a mausoleului imamilor siiti Ali al-Hadi si Hassan al-Askari, capodopera a arhitecturii islamice, vechi de 1.200 de ani si situat in centrul orasului sunnit Samarra. Loc de pelerinaj pentru siitii din toata lumea,  mausoleul adaposteste mormintele ultimilor doi imami siiti Ali al-Hadi (827-868) si Hassan al-Askari (845-872).

Atentatul cu bomba, atribuit Al-Qaida, desi nu a fost inca revendicat, a declansat iadul in Irak. Siitii au promis razbunare, in pofida apelurilor lansate de guvern si de autoritatile religioase ale celor doua comunitati musulmane - siita si sunnita - de a nu cadea in capcana razboiului civil. Bilantul deja extrem de grav al violentelor sectare nu face decat sa justifice temerile liderilor de la Bagdad si din strainatate legate de un razboi civil total.

 
80 de sunniti - victime ale razbunarii siite

 

Cadavrele a cel putin 80 de persoane ucise cu focuri de arma au fost recuperate din diverse zone ale Bagdadului si de la periferii. Printre morti  - sase imami, in timp ce un al saptelea ar fi fost rapit. In plus, 68 de moschei au fost incendiate miercuri. Autoritatile irakiene le-au cerut politistilor si soldatilor sa extinda cu cateva ore valabilitatea deciziei de incetare a focului in Bagdad si in alte principale orase irakiene, pentru a pune capat violentelor interconfesionale. Dublul atentat de miercuri asupra sanctuarului siit de la Samarra a provocat si un val de proteste peste tot in Irak. „Razbunare, razbunare, vrem razbunare!”, au scandat sute de persoane la Kut, exprimandu-si furia ca tinta atacului a fost unul dintre locurile lor sfinte. Manifestantii, care au raspuns apelului miscarii liderului radical siit Moqtada Al-Sadr, fluturau steaguri verzi si negre. La Kirkuk, sute de siiti arabi si turcomani au iesit in strada strigand: „Nu, Americii, nu, wahhabismului!” - curent sunnit fundamentalist. Protestul s-a transformat si intr-o condamnare a ambasadorului american in Irak. Zalmay Khalilzad. Multimea a cerut plecarea diplomatului, vinovat „ca a permis prin atitudinea sa ca astfel de atacuri sa fie comise impotriva familiei Profetului”. La Basra, victime ale razbunarii au fost detinutii arabi, acuzati de terorism. Mai multe persoane inarmate au intrat in forta si au rapit, miercuri seara, 11 detinuti egipteni si sauditi dintr-o inchisoare din Mina, iar zece dintre ei au fost asasinati. Un al 11-lea detinut, ranit, a fost transportat la un spital. Cel mai probabil, cei 80 de morti de la Bagdad au fost victime ale represaliilor promise de siiti. “Multi dintre ei au ramas blocati in moscheile sunnite din Bagdad in timpul valului de violente izbucnit dupa atacul asupra lacasului siit din Samarra”, a declarat un capitan de politie. Victimele erau legate la ochi si la maini si au fost impuscate in ceafa. „Incepand de miercuri dupa-amiaza, am primit 80 de cadavre, toate aceste persoane fiind ucise prin impuscare”, a precizat un medic de la Morga din Bagdad, adaugand ca „este dublu fata de cat primim in mod normal”.

 

Jurnalisti ucisi, boicot sunnit

 

Actele de violenta nu i-au ocolit nici pe jurnalisti. Astfel, trei ziaristi irakieni de la canalul de televiziune Al-Arabiya, intre care o femeie, au fost rapiti miercuri seara la nord de Samarra. Politia locala a anuntat ca trupurile neinsufletite ale acestora au fost gasite ieri in aceasta regiune. “Cadavrele prezentatoarei Atwar Bahjat, cameramanului Adnane Abdallah si sunetistului Khaled Mohsen au fost gasite la 15 kilometri nord de Samarra”, a anuntat politia. Ziaristii fusesera rapiti de indivizi inarmati miercuri seara, in momentul in care ieseau din Samarra, iar o a patra persoana, care ii insotea, a reusit sa fuga, a precizat politia. Atwar Bahjat a sosit miercuri la Samarra, pentru a relata despre distrugerea partiala a mausoleului siit, devenit tinta al unui atac lansat probabil de militanti Al Qaida, in cursul aceleiasi dimineti. Ziarista a efectuat doua transmisii in direct.

Ana Maria MERTICARU

.

24 Februarie 2006

Vizualizari: 1650

Voteaza:

Razboi religios in Irak 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE