Patriarhii ortodocsi il apara pe Maxim al Bulgariei in disputa cu Sinodul Alternativ

Adancirea crizei din Biserica Ortodoxa Bulgara a necesitat intrunirea la Sofia, la cererea Patriarhului Maxim, a reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe autocefale, intre 11 si 12 martie ac., pentru a lua in discutie situatia creata la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, in legatura cu persoanele care s-au rupt de unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare.

In esenta, participantii la intalnire au hotarat ca unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare si canonicitatea Sfantului Sinod al Sanctitatii Sale Patriarhul Maxim sunt dincolo de orice indoiala; schisma din perioada 1992-1998 a fost depasita prin deciziile Sfantului Sinod Panortodox Extins si Supra-jurisdictional din 30.09-1.10.

1998, luate conform canoanelor, care sunt obligatorii pentru toti crestinii ortodocsi; cei care s-au rupt de unitatea Bisericii au posibilitatea sa se reintoarca prin pocainta; deciziile Curtii Europene nu au tinut cont de hotararile Sinodului Panortodox din 1998, iar interventia statului bulgar nu poate fi considerata ilegala; participantii cred ca se poate face apel impotriva deciziei si cere statului bulgar sa apere identitatea si credinta, specificitatea culturala, unitatea si solidaritatea poporului bulgar.

Imediat dupa caderea comunismului in tara vecina, Patriarhul ortodox al Bulgariei, Maxim, a fost contestat si acuzat ca a fost ales ilegitim si anticanonic, ca a servit regimul lui Jivkov, cerandu-i-se demisia, motiv pentru care Biserica s-a scindat. In 1992, lacasurile de cult au fost ocupate de taberele rivale, contestatarii lui Maxim ocupand pana astazi aproape 300 de biserici. Interventia partidelor politice de dreapta au facut sa apara "Sinodul Alternativ". Initial, contestatarii l-au ales Patriarh pe Pimen, Mitropolitul de Nevrokop, intronizat in 1996, la Sofia, in fata caruia a depus juramantul si presedintele Peter Stoianov. Ambele Sinoade s-au anatemizat. Dar, in 1998, la interventia Patriarhului Ecumenic si a celorlalti Patriarhi ortodocsi, s-a facut pace, cele doua sinoade urmand sa se uneasca sub conducerea lui Maxim, dupa care urma sa se retraga atat Maxim, cat si Pimen. La doua saptamani de la intelegere, Maxim anunta ca nu se retrage, criza adancindu-se si mai tare. Pimen a murit in 1999, "Sinodul Alternativ" alegandu-l pe Mitropolitul de Sofia, Inokenti, ca nou Patriarh. In 2002, Sinodul Patriarhului Maxim a fost recunoscut ca unica Biserica Ortodoxa din aceasta tara, iar celalalt sinod, drept "asociatie religioasa".

Au inceput procesele pentru impartirea patrimoniului, a intervenit si politia. In 2002, un preot de sub jurisdictia "Sinodului Alternativ" a fost ucis, iar un preot al Sinodului lui Maxim a fost arestat pentru complicitate la crima. "Inokentistii" l-au numit pe Maxim "Anticrist", au inceput protestele de strada, schisma s-a adancit, disputa ajungand la Consiliul Europei. La sfarsitul lunii ianuarie 2009, Curtea de la Strasbourg a decis ca Bulgaria a incalcat dreptul la libertate religioasa si ca guvernul bulgar a intervenit incorect in numirea Patriarhului Maxim ca Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Instanta a hotarat o perioada de trei luni in care "Sinodul Alternativ" al lui Inochenti si Biserica Ortodoxa Bulgara sa isi rezolve controversele din jurul proprietatii a aproximativ 100 de obiective. Altfel, Strasbourg va gasi cea mai buna solutie.

Dumitru Manolache
Sursa: gardianul.ro

.

20 Martie 2009

Vizualizari: 861

Voteaza:

Patriarhii ortodocsi il apara pe Maxim al Bulgariei in disputa cu Sinodul Alternativ 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE