Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi pe Sf. Cuv. Paisie de la Neamt

In viata monahala din zona Neamtului, isihasmul a fost promovat in a doua parte a secolului al XVIII-lea de Sf. Paisie de la Neamt, praznuit de Biserica Ortodoxa Romana in fiecare an, la data de 15 noiembrie. Nascut in orasul Poltava, din Ucraina, Sf. Paisie a mers la manastire la varsta de 16 ani. Dupa cativa ani a venit in Tara Romaneasca si a stat o perioada de timp la manastirile din partile Buzaului si Vrancei.

A plecat apoi la Sfantul Munte Athos, unde a fost tuns in monahism si unde a vietuit timp de 17 ani. In 1769, a venit in Moldova stabilindu-se la Manastirea Neamt. Sf. Cuvios Paisie de la Neamt a trecut la cele vesnice la data de 15 noiembrie 1794. Despre cele mai importante momente din viata Sfantului Cuvios Paisie de la Neamt ne-a vorbit parintele conf. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi: 'In primul rand, s-a remarcat printr-o vocatie monahala autentica timpurie. Dupa cum se cunoaste, dupa cei patru ani de scoala pe care i-a urmat la Kiev, la celebra Academie duhovniceasca, intemeiata de mitropolitul moldovean Petru Movila, a intrat in monahism, pentru ca mai apoi sa treaca in Tara Romaneasca, in partile Buzaului si Vrancei, sub indrumarea duhovniceasca a Cuv. Vasile de la Poiana Marului, care il va si tunde in monahism, dandu-i numele de Paisie. La Muntele Athos va avea loc acest act de mare importanta in viata duhovniceasca a Sf. Paisie, care va deveni Velicicovski, ceea ce inseamna 'cel mare'. In al doilea rand, s-a remarcat printr-o evlavie deosebita la Sf. Parintii. Tocmai asa se explica si plecarea sa la Sf. Munte Athos, in anul 1746, unde va vietui vreme de 17 ani pentru a cunoaste viata duhovniceasca de acolo si pentru a invata si a putea citi si traduce pe Sf. Parinti de limba greaca. Aici va incepe aceasta opera de traducere, care va fi continuata cu mai mult succes la Manastirea Dragomirna, unde se va stabili dupa revenirea de la Muntele Athos si va atinge culmea, gloria, in perioada nemteana, dupa 1779, pana la sfarsitul vietii sale pamantesti, 1794'.

Sf. Cuvios Paisie de la Neamt este cel care a introdus isihasmul in viata de obste. De asemenea, pe parcursul intregii vieti, Sf. Cuvios Paisie a desfasurat o intensa activitate filantropica. Amanunte despre rugaciunea isihasta promovata de Sf. Cuvios Paisie de la Neamt si despre actiunile sale caritabile ne-a vorbit parintele conf. univ. dr. Ion Vicovan: 'El a introdus isihasmul in viata de obste. Daca isihasmul initial a insemnat liniste individuala, personala, in practicarea rugaciunii lui Iisus, pe cat posibil el a introdus in obste aceasta practica isihasta pentru toata lumea si prin randuiala slujbelor pe care o preluat-o de la Muntele Athos de a se sluji de Tipicul cel Mare sau al Sfantului Sava. O alta calitate deosebita a fost aceea ca a pus un accent aparte pe activitatea social-filantropica peste tot unde a mers, incat intreaga sa activitate, traire, cunoastere a operelor si a vietii Sf. Parinti, marturisirea gandurilor, slujba de noapte, in special, a facut ca acest curent sa primeasca numele de 'paisianism' si sa fie cunoscut atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca, dar a trecut si in spatiul din Rusia de astazi, intr-un numar insemnat de manastiri unde, pana astazi, vietuind dupa modelul sau de traire duhovniceasca'. La Manastirea Neamt, praznuirea Sf.
Cuvios Paisie se face in fiecare an, intr-un mod deosebit, pe data de 15 noiembrie, lacasul sarbatorind al treilea hram.

.

15 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2297

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi pe Sf. Cuv. Paisie de la Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE