Catalogul manuscriselor de muzica sacra din Moldova - sec. XI-XX

La Universitatea "Al. I. Cuza“ din Iasi a avut loc astazi lansarea volumelor I si II ale „Catalogului manuscriselor de muzica sacra din Moldova - sec. XI-XX“. Acest catalog a fost realizat printr-un grant al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior si cuprinde prezentarea succinta a 155 de manuscrise bizantine aflate in patrimoniul a 8 fonduri din zona Moldovei.

In cuvantul rostit cu prilejul lansarii de ieri, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi, a remarcat eforturile echipei de cercetatori care a realizat catalogul, precum si sprijinul important al altor personalitati fara de care lucrarea nu ar fi aparut. In realizarea celor doua volume, un sprijin deosebit a fost acordat de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a si transmis un mesaj de binecuvantare cu prilejul lansarii catalogului, care a fost citit de asist. univ. Adrian Sarbu. La evenimentul de ieri a participat si academicianul Razvan Theodorescu care, in discursul sau, a apreciat importanta si valoarea stiintifica a Catalogului manuscriselor de muzica sacra din Moldova, o lucrare demna de a fi premiata de Academia Romana. A urmat cuvantul unuia dintre realizatorii catalogului, prof. univ. dr. Vasile Vasile, care a sintetizat in cateva cuvinte scopul unei asemenea lucrari. In acelasi context, pr. lect. dr. Alexandrel Barnea s-a referit la utilitatea catalogului lansat, o lucrare dedicata in special celor care studiaza muzica sacra.

Lansarea „Catalogului manuscriselor de muzica sacra din Moldova - sec. XI-XX“ s-a realizat in cadrul celei de a treia editii a Masterclass-ului de Muzica Bizantina. Evenimentul este organizat de Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si se deruleaza de astazi si pana pe 9 iulie. A treia editie a masterclass-ului se va bucura de participarea unor personalitati de talie internationala in domeniul cercetarii, predarii si interpretarii muzicii noastre bisericesti. (C. CIOFU)

Sursa: mmb.ro

.

06 Iulie 2010

Vizualizari: 806

Voteaza:

Catalogul manuscriselor de muzica sacra din Moldova - sec. XI-XX 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE