Parohia Buhalnita din judetul Neamt si-a serbat ocrotitorul

Credinciosii din parohia Buhalnita, din judetul Neamt, dar si din alte parohii din Arhiepiscopia Iasilor au participat ieri la hramul Bisericii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“. Sfanta Liturghie a fost oficiata, pe un podium special amenajat in incinta bisericii, de arhim. Serafim Mihali, staretul Manastirii Bisericani din judetul Neamt, inconjurat de un sobor de 12 preoti si diaconi. La finalul slujbei, arhim.

Serafim a tinut un cuvant de invatatura in care a evidentiat importanta serbarii hramului Bisericii Buhalnita, dar si jertfelnicia Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: „Aceasta biserica, la zidirea ei, a fost oaza de mare viata spirituala, iar in ea a poposit unul dintre marii mitropoliti ai Moldovei, Sfantul Varlaam, care se ruga la hramul acesteia impreuna cu ctitorul ei, Miron Barnovschi.

Aici s-au rugat mosii si stramosii nostri. Desi aceasta sarbatoare nu este marcata cu cruce rosie in calendarul nostru, pentru satul acesta este o zi de o mare importanta duhovniceasca. Cand sfintele moaste au fost purtate pe meleagurile binecuvantate ale Moldovei, au poposit si in aceasta sfanta asezare, care este scara catre cer a satului Buhalnita. Crestinii de aici s-au legat duhovniceste de acel eveniment atat de mult, incat au pastrat hramul bisericii lor pentru cinstirea Sfantului Mucenic Ioan cel Nou“, a spus staretul Manastirii Bisericani. A urmat cuvantul pr. paroh Vasile Cristian Dascalescu, care a vorbit despre semnificatia Sfintei Liturghii savarsite cu prilejul hramului. Programul liturgic s-a incheiat cu oficierea slujbei de pomenire pentru ctitorii bisericii, urmata de o agapa crestina.

Sursa: mmb.ro
 

.

12 Iunie 2009

Vizualizari: 732

Voteaza:

Parohia Buhalnita din judetul Neamt si-a serbat ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE