Autonomie si cooperare intre Stat si Biserica - precizare a Biroului de Presa al Patriarhiei Romane


Autonomie si cooperare intre Stat si Biserica - precizare a Biroului de Presa al Patriarhiei Romane

 

In legatura cu articolul intitulat "Patriarhul Daniel vrea sa-l impuna pe Adrian Lemeni sef peste culte", aparut sub semnatura doamnei Cornelia Draghici in cotidianul "Gardianul" din data de 12 ianuarie 2009, facem urmatoarele precizari:


Patriarhia Romana coopereaza cu Guvernele care se succed la conducerea executiva a Romaniei, intrucat Biserica noastra respecta principiile democratiei constitutionale, inclusiv votul popular, si institutiile Statului Roman. In plus, cooperarea dintre Stat si Biserica este consfintita prin Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 9, alin. 3).


Scopul cooperarii Patriarhiei Romane cu autoritatile Statului Roman si implicit cu partidele politice nu consta in obtinerea unui avantaj personal pentru Patriarh, ci in buna desfasurare a activitatii si misiunii Bisericii in societate. In acest sens, consultarile Patriarhiei Romane cu autoritatile centrale de stat sunt firesti si necesare, iar parteneriatul dintre Stat si Biserica, prevazut si in Legea Cultelor (art. 9, alin. 5), presupune coresponsabilitatea celor doua institutii in rezolvarea problemelor de interes general ale poporului, mai ales in plan spiritual, social si educational.


In concluzie, Biserica nu impune, ci propune autoritatilor de stat solutii pe care le considera necesare, fara a urmari interese personale si de grup, respectand totodata autoritatea Statului laic, dupa cum si Statul respecta autonomia Cultelor si le sprijina, conform prevederilor Constitutiei Romaniei (art. 29, alin. 5).

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

13 Ianuarie 2009

Vizualizari: 526

Voteaza:

Autonomie si cooperare intre Stat si Biserica - precizare a Biroului de Presa al Patriarhiei Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE