Cuvantul PF Patriarh Daniel la seminarul despre combaterea traficului de persoane


Cuvantul PF Patriarh Daniel la seminarul despre combaterea traficului de persoane

 

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat urmatorul cuvant:

 

"TRAFICUL DE PERSOANE - O UMILIRE A DEMNITATII UMANE

 

1. Amploarea  traficului de fiinte umane.

 

Cu durere in suflet constatam ca Romania se confrunta cu un fenomen care a luat o amploare ingrijoratoare, si anume traficul de fiinte umane. Sute si mii de tinere sunt inselate cu promisiuni mincinoase si ajung sa fie tratate ca niste sclave, sunt cumparate si vandute de catre traficantii de persoane, care le folosesc spre castig murdar, intocmai ca pe niste obiecte, obligandu-le sa munceasca in conditii inumane si fara plata, sa cerseasca sau sa-si vanda trupurile pentru bani, injosindu-le, si, uneori, chiar omorandu-le fara nici o remuscare. Dar, si mai ingrijoratoare este situatia copiilor care ajung victime si sufera abuzuri de toate felurile, ceea ce poate fi considerata o crima impotriva viitorului umanitatii.

 

        

Statisticile alarmante ale organismelor internationale arata ca, din cele peste 2,5 milioane persoane traficate, majoritatea sunt femei si copii; traficul de fiinte umane a ajuns sa fie una dintre cele mai profitabile infractiuni, pe al treilea loc in lume dupa traficul de arme si cel de droguri. De asemenea, peste 70% din victimele traficului uman nu sunt identificate si nu beneficiaza de asistenta calificata, deoarece nu cunosc limba tarii de destinatie si nu pot comunica, sunt sechestrate sau tinute sub stricta observatie si nu pot intra in contact cu autoritatile; gravitatea situatiei e amplificata de diversitatea formelor de trafic si  de profilul victimelor.


Romania nu mai este doar o tara-sursa ci si o tara de tranzit pentru femeile si copiii care sunt traficati, atat in tara, cat si in afara, pentru munca fortata, exploatare sexuala si cersetorie. Avand in vedere faptul ca traficul de persoane este un fenomen infractional trans-national, bine organizat, interventiile pentru prevenirea si combaterea fenomenului trebuie sa atraga eforturile conjugate ale tuturor tarilor afectate.


In contextul european actual si in perspectiva liberei circulatii, Romania trebuie sa intervina cu responsabilitate, implicand intreaga societate in lupta de prevenire si combatere a acestui flagel, adoptand o atitudine incluziva si integrativa, asigurand asistenta, ajutorarea si protectia victimelor si militand pentru armonizarea legislatiei comunitare privind munca ilegala si protectia drepturilor angajatilor.


2. Traficul de persoane este un pacat grav si un pericol social cu urmari deosebit de grave  care loveste in demnitatea persoanei si degradeaza societatea umana. Traficul de persoane depersonalizeaza omul, il distruge fizic si spiritual si il transforma in sclav, intr-o marfa care nu mai are valoare ca persoana, ci ca producator de profit.


Traficul de persoane este un pacat grav care afecteaza integritatea chipului lui Dumnezeu in om; traficantul priveaza victima de darul divin al libertatii, ii lezeaza demnitatea de persoana, ii striveste puterea de a gandi, siluindu-i vointa si batjocorindu-i sentimentele prin folosirea fortei, amenintari, molestarii, a terorii psihice si a altor mijloace coercitive violente. Dumnezeu nu a dat nimanui drept de viata si de moarte asupra omului si nimeni nu are dreptul sa transforme persoana umana in obiect de profit.

 

3. Reintegrarea victimelor incepe cu vindecarea sufleteasca.


Victime sunt si persoanele care au plecat din comunitatea lor, cu speranta unui loc de munca in strainatate, si care au ajuns sa fie vandute, sechestrate si indemnate sau obligate sa savarseasca fapte contrare constiintei morale ori impiedicate sa renunte la ele cand s-au decis sa o faca. Experienta traumatizanta indurata de aceste persoane le-a schimbat modul de perceptie a lumii si a relatiilor interumane, pierzand stima de sine si increderea in semeni. Treptat frica a pus stapanire pe fiinta lor si savarsesc orice fapta ca sa supravietuiasca, actionand, de cele mai multe ori, instinctiv; psihicul victimei este zdruncinat de ororile traite, iar sufletul este puternic afectat de faptele pe care a fost obligata sa le comita. In consecinta, vindecarea spirituala a victimei este o necesitate, pentru ca numai un suflet vindecat poate fi o persoana libera si sociabila.


Sfanta Scriptura ne arata ca Dumnezeu apara pe cel umilit si suferind. Pilde in aceasta privinta sunt: Iosif, fiul lui Iacov, care a ajuns sclav in Egipt dupa ce a fost vandut de fratii sai (Facerea 37;20-28), omul cazut intre talhari, din parabola samarineanului milostiv (Luca 10;30-35), fiul risipitor (Luca 15;11-32) sau femeia adultera (Ioan 8;3-11). Mantuitorul Iisus Hristos fiind Samarineanul milostiv, doctorul sufletelor si trupurilor noastre, ne cheama sa aparam demnitatea umana umilita si sa ajutam la vindecarea celor suferinzi fizic si psihic.


 Desi nu toate victimele traficului de persoane au educatie religioasa, ele se simt pangarite trupeste si sufleteste, si, ca atare, consideram ca asistenta spirituala si consilierea acordata victimelor au un rol fundamental in actiunea de ajutorare si reintegrare, rolul preotului fiind acela de liant si mediator intre victima si comunitate, pentru a evita stigmatizarea si excluziunea victimelor si pentru a le ajuta sa-si recapete increderea in sine si in oameni. Venind in intampinarea victimelor si familiilor acestora, trebuie sa le oferim nu doar sfat bun, sprijin moral si intarire sufleteasca, ci trebuie sa ne implicam activ in sensibilizarea comunitatii pentru reintegrarea acestora in familie si societate.


Programele de combatere a traficului de persoane trebuie extinse si sustinute de institutiile guvernamentale si non-guvernamentale, dar si de cultele religioase. In acest sens, constatand ca lipsa de informare a populatiei in privinta fenomenului este unul din motivele pentru care traficul de persoane este greu de combatut, Patriarhia Romana coopereaza, de mai multa vreme, cu Organizatia Internationala pentru Migratie la desfasurarea unor campanii de informare la nivelul intregii tari, prin intermediul preotilor si profesorilor de religie din scolile si liceele de stat, alcatuind materiale informative cu privire la modalitati practice de prevenire si combatere a fenomenului, specifice misiunii pastorale in parohii si in scoli.


In concluzie, consideram ca, fara politici si programe coerente, care sa inceapa cu educatia si prevenirea, nu poate fi combatut un asemenea flagel bine sustinut de interese financiare oculte. De asemenea, fara extinderea asistentei si consilierii acordata victimelor si familiilor acestora, fara sprijinul real al comunitatii, nu putem vorbi de stabilitate si demnitate sociala, de reintegrarea si incluziunea acestei categorii vulnerabile. Suntem convinsi ca, pe baza credintei in iubirea lui Dumnezeu pentru om, cultele religioase din Romania pot contribui substantial la sustinerea eforturilor comunitare de aparare a demnitatii umane si de insanatosire a vietii sociale."

 

SS + D A N I E L
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

 

.

30 Martie 2008

Vizualizari: 867

Voteaza:

Cuvantul PF Patriarh Daniel la seminarul despre combaterea traficului de persoane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE