Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a primit delegatia Bisericii Ortodoxe Romane


Sanctitatea Sa Parintele Patriarh Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a primit delegatia Bisericii Ortodoxe Romane

 

In ziua de 3 februarie 2009, Sanctitatea Sa Parintele Patriarh Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a primit, la Resedinta sa din strada Cistai, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza Serviciul de Comunicatii al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei printr-un comunicat de presa postat pe site-ul oficial www.mospat.ru.

 

Delegatia romana a fost formata din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu al Ardealului, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Preasfintitul Parinte Casian, Episcopul Dunarii de Jos si Parintele protosinghel Veniamin Goreanu (Manastirea Antim).

 

In numele Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, membrii delegatiei au felicitat pe Sanctitatea Sa si i-au oferit daruri cu ocazia alegerii si intronizarii sale ca Patriarh al  Moscovei si al intregii Rusii. Asa cum a apreciat conducatorul delegatiei, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu, evenimentul a constituit un prilej de bucurie pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana impreuna cu Intaistatatorul acesteia.

 

Multumind pentru felicitari, Sanctitatea Sa Parintele Patriarh Kiril a spus: Vreau sa Va multumesc in mod deosebit pentru participarea la intronizarea mea. A ma ruga impreuna cu Preasfintiile Voastre si cu alti frati din Bisericile Ortodoxe a insemnat foarte mult pentru mine. Acest moment a fost unul dificil pentru mine, deoarece pentru asa ceva este nevoie de forta spirituala, pe care am primit-o de la confratii mei arhierei. Asa cum am subliniat in prima cuvantare dupa intronizare, rugaciunile, precum si ochii, chipurile Preasfintiilor Voastre au constituit pentru mine o sustinere spirituala puternica. Va multumesc din inima si Va rog sa-i transmiteti multumirile mele Preafericitului Parinte Patriarh Daniel al Romaniei.

 

Sanctitatea Sa a mai remarcat faptul ca a comunicat si a lucrat cu multi dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, inclusiv cu Intaistatatorul ei si cu participantii la festivitatile de intronizare de la Moscova: Am lucrat intotdeauna frateste si am reusit sa gasim cai de surmontare a greutatilor.

 

Ma rog ca Domnul sa ne ajute sa rezolvam problemele existente, a mai spus Sanctitatea Sa Parintele Patriarh Kiril. Lumea laica se uneste. Noi toti suntem martorii fenomenului globalizarii, a amintit Sanctitatea Sa, subliniind ca ar fi foarte ciudat si nepotrivit daca, in fata lumii laice, bazata pe ratiuni pragmatice, Biserica, care trebuie sa aiba  drept fundament premise eclesiologice si teologice, ar fi mai putin unita.

 

De aceea, noi credem ca timpul si conditiile in care traim ne cer sa fim mai deschisi unul fata de celalalt si dispusi spre sprijin reciproc, a mai adaugat Sanctitatea Sa. Noi, desigur, slujim in Biserici Ortodoxe Autocefale si aceasta slujire ne responsabilizeaza inclusiv fata de popoarele noastre, dar noi apartinem, in primul rand, Bisericii celei Una. Exista o singura Biserica Ortodoxa si fiecare dintre noi are slujirea sa pastorala in cadrul acesteia, plina de responsabilitate in fata lui Dumnezeu. Sa ne rugam lui Dumnezeu ca noi sa putem imbina in mod corect responsabilitatea fata de popoarele noastre cu cea fata de Biserica cea Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, in unitatea ei. Realizarea unui astfel de echilibru nu a fost niciodata usor de infaptuit, dar Biserica a gasit intotdeauna, cu ajutorul lui Dumnezeu, solutiile corecte.

 

Sanctitatea Sa Parintele Patriarh Kiril a oferit in dar Instaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane - prin intermediul delegatiei - icoana Maicii Domnului aleasa drept simbol al Adunarii Elective a Bisericii Ortodoxe Ruse, care l-a ales pe noul Patriarh al Moscovei si al Intregii Rusii. (Comunicatul a fost tradus de catre Parintele Diacon Eugeniu Rogoti, inspector in cadrul Sectorului Relatii Interbisericesti si Interreligioase al Patriarhiei Romane).

 

Continutul comunicatului de presa a fost confirmat de catre membrii delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la revenirea lor in tara, in seara zilei de 4 februarie 2009,  cand au fost primiti de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Resedinta patriarhala din Bucuresti.

 

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a apreciat mesajul de fratietate, unitate si coresponsabilitate ortodoxa transmis de catre Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, ca impuls al cooperarii prezente si viitoare, utila atat pentru cele doua Biserici Ortodoxe surori, cat si pentru intreaga Ortodoxie.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

05 Februarie 2009

Vizualizari: 558

Voteaza:

Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a primit delegatia Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE