Sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei


Sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei

Joi, 22 ianuarie 2009, sub presedintia Preafericitului Parinte DANIEL, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-au desfasurat la Resedinta patriarhala lucrarile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

In prima parte a sedintei de lucru, la care au participat si ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, a fost evaluat stadiul lucrarilor la albumul "Domnitorii si ierarhii Tarii Romanesti - ctitoriile si mormintele lor", ce va fi editat de cele doua Mitropolii cu prilejul sarbatoririi a 650 de ani de la recunoasterea intemeierii Mitropoliei Tarii Romanesti (1359 - 2009). Albumul, socotit a fi cea mai buna baza istorica pentru ora de religie, se doreste a fi finalizat in vara acestui an, prin implicarea tuturor eparhiilor din cele doua Mitropolii.

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei au dezbatut si propunerile eparhiilor privind Ghidul pentru examenul de capacitate preoteasca, precum si alte aspecte legate de viata pastoral-misionara si administrativ-bisericeasca a parohiilor si manastirilor din cuprinsul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

In partea a doua a lucrarilor, au fost definitivate, aprobate si trimise Comisiei liturgice a Sfantului Sinod textele liturgice ale sfintilor dobrogeni: Sf.

Mucenici Epictet si Astion, Sf. Mucenici Zotic, Atalos, Camasie si Filip de la Niculitel si Sf. Cuviosi Ioan Casian si Gherman. Textele liturgice ale Sf. Ierarh Bretanion, Sf. Ierarh Teotim, precum si textul Acatistului Sfantului Dionisie Exiguul (cel Smerit) au fost trimise spre verificare si indreptare Preasfintitului Parinte Episcop Ioachim Bacauanul. In privinta Cuviosului Ioachim Schimonahul, propus spre canonizare, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a hotarat ca Eparhia Argesului sa intocmeasca un studiu, cu argumente pentru canonizare, precum si sa revizuiasca textele liturgice.

Vineri, 23 ianuarie 2009, membrii Sinoadelor Mitropolitane ale Mitropoliei Munteniei si Dobrogei si Mitropoliei Olteniei au participat la Momentul aniversar dedicat implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, care a avut loc la Catedrala Patriarhala si Palatul Patriarhiei.

SECRETARIATUL SINODULUI MITROPOLITAN

.

23 Ianuarie 2009

Vizualizari: 641

Voteaza:

Sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE