Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, profund indurerati de trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist


IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului:
"Este o durere pentru intreaga Biserica. Suntem acum tristi, dar in tristetea aceasta avem nadejdea ca Dumnezeu, cel care i-a randuit atata slujire in Biserica Sa, ii va da mangaiere si in Imparatia cea vesnica. Eu mi-l amintesc cu acea bucurie cu care m-a primit pe mine, un preot care am trecut printr-o incercare si care m-a chemat Dumnezeu la o slujire, bucuria aceea cu bratele deschise pentru a ma binecuvanta. Ma voi ruga lui Dumnezeu cat voi trai ca sa-i primeasca osteneala si sa-i aseze sufletul in corturile alesilor Sai. Avem speranta ca Dumnezeu va fi cu noi".



IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului:
"E o pierdere foarte grea pentru Biserica noastra, dar si pentru intreaga Ortodoxie. Regret mult de tot plecarea dintre noi a PF Teoctist. Nu pot decat sa ma rog bunului Dumnezeu sa-i faca parte de odihna vesnica si mai ales sa il rasplateasca pentru tot binele pe care l-a facut de-a lungul intregii sale activitati, indelungate si foarte rodnice. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Il simt foarte aproape de sufletul si de inima mea. El m-a hirotonit intru preot, i-am fost alaturi si el mi-a fost alaturi ani de zile. Nu pot decat sa regret plecarea lui dintre noi. Este o pierdere care afecteaza intreaga noastra Biserica si Ortodoxia intreaga. Regret foarte mult si nu pot decat sa ma rog bunului Dumnezeu sa-i rasplateasca tot ceea ce a facut bine pentru Biserica si neamul nostru. Sa ne rugam bunului Dumnezeu sa-i faca parte de odihna vesnica si mai ales sa-l rasplateasca pentru multa, indelungata si rodnica activitate care a depus-o in slujba Bisericii si a neamului nostru".


PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos:
"As dori ca tot timpul sa ii pot pastra chipul de parinte si sa raman in slujirea de fiu recunoscator. Orasele Dunarii de Jos l-au inscris inca din viata in categoria Parintilor spirituali si cetateni de onoare, iar Universitatea 'Dunarea de Jos', in anul 2000, i-a acordat cinstirea de Doctor Honoris Causa. In sufletul preotilor si credinciosilor va ramane ca un Parinte obladuitor care, de la altarul Catedralei la catedra academica, in viata civica a oraselor si pana in casele sinistratilor, a patruns pe usile imparatesti ale sufletului. Toti preotii si credinciosii din Eparhia Dunarii de Jos sa nu inceteze a se ruga lui Dumnezeu pentru PF Parinte Patriarh Teoctist si pentru mangaierea Bisericii in aceste grele incercari".


PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului:
"Domnul sa ne binecuvinteze si sa ierte pe cel care a plecat dintre noi. Momentul ne coplesete pe toti cu simtaminte si trairi deosebite pentru ca a fost o personalitate coplestitoare pentru Biserica noastra si pentru nostru. Patriarhul nu ne-a parasit, istoria primind pecetea ca sa fie vesnic cu noi. A trecut prin multe, insa a ramas un biruitor. Este o biruinta a Bisericii noastre, deoarece a lucrat pentru Biserica, a avut constiinta ca slujeste Biserica. Un om al actualitatii, care putea sa raspunda oricand la toate exigentele care au marcat timpul si institutiile. Era omul cu cele mai exacte raspunsuri".  


PS Justinian, Episcop al Maramuresului si Satmarului:
"Dumnezeu sa ne mangaie pe toti si din toata inima cele mai alese condoleante. Va ramane in istoria Bisericii Ortodoxe Romane ca un om deosebit, un om si un Patriarh de exceptie. Prin ceea ce a facut, va ramane in istoria Bisericii crestine ca un mare slujitor al lui Dumnezeu. Pe Patriarhul Teoctist trebuie sa-l deplanga toata lumea crestina, nu numai Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca a fost un slujitor al lui Dumnezeu care a cautat sa pastreze armonia intre crestini, fara sa faca nici un fel de concesii. E greu sa caracterizez acum valoarea, intelepciunea si bunatatea Patriarhului Teoctist Arapasu. Una dintre calitatile sale a fost dragostea fata de cler, fata de preotime, fata de credinciosi, fata de monahi. Salutul lui cand ne intampinea era: "Inger de pace!"


PS Ioan, Episcop al Covasnei si Harghitei:
"Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Parintele Patriarh Teoctist. As putea sa spun ca recunostea si Parintele Patriarh Teoctist ca unul din darurile cele mai importante pe care le-a facut romanilor din Covasna si Harghita este aceea a infiintarii Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei. Erau momente foarte tulburi in tara, dupa 1989, cand situatia romanilor de aici ajunsese sa fie destul de critica, incat se poate spune ca Episcopia aceasta poarta semnatura Patriarhului Teoctist cu intreg Sf. Sinod. Atat de mult a tinut la consolidarea acestei Episcopii incat, in momentul cand am fost instalat aici, l-a chemat pe Patriarhul Partenie din Alexandria Epigtului, care a dat greutate acestui eveniment. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Se stinge un Patriarh care i-a cunoscut pe toti Patriarhii  Romaniei de pana astazi".


PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului:
"Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti fiii poporului roman. Aceasta trista veste a cuprins intreaga Biserica Ortoodxa Romana, si nu numai. PF Parinte Patriarh a plecat la cele vesnice, a fost chemat de Arhiereul Hristos. Viata noastra este o viata efemera si trecem permanent catre Imparatia lui Dumnezeu, dar depinde cum marcam viata aceasta pe acest pamant. Iata ca avem un exemplu cu totul aparte, un Patriarh al unei Biserici. A fost cel care a marcat cu totul aparte istoriografia si viata spirituala a Bisericii noastre bimilenare. Un Patriarh cu totul aparte si credem ca va fi evocat de acum din ce in ce mai mult. A fost Patriarhul care a trecut cu poporul roman in mileniul al III-lea. PF Sa a cunoscut pe toti episcopii care s-au perindat pe scaunul vladicesc de la Roman.
In aceste clipe sa ne rugam ca Dumnezeu sa il aseze cu dreptii in sanul lui Avraam".

.

31 Iulie 2007

Vizualizari: 1410

Voteaza:

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, profund indurerati de trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE