La Iasi, a avut loc pelerinajul Calea Sfintilor

 

In cadrul programului hramului Sf. Cuvioase Parascheva, in aceasta dimineata a avut loc procesiunea "Calea Sfintilor". In cadrul acestei procesiuni, moastele Sf. Cuvioase Parascheva au fost purtate pe traseul Catedrala mitropolitana - strada Crisan, strada "Sf. Apostol Andrei" - strada Palat - Biserica "Sf.

Nicolae Domnesc". La procesiune au participat IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, si PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. La monumentul eroilor din fata Bisericii "Sf. Nicolae Domnesc" a fost oficiat un moment liturgic, dupa care IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, i-a predat in mod oficial PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, moastele Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur. In cuvantul rostit la acest moment, PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat insemnatatea aducerii la Iasi a moastelor Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur: "Venirea la Iasi a moastelor Sf. Ioan Gura de Aur arata mai intai de toate comuniunea sfintilor din ceruri, desi cei doi sfinti au trait in veacuri diferite (Sf. Ioan Gura de Aur in secolul al IV-lea - inceputul secolului al V-lea si Sf. Parascheva in secolul al XI-lea), totusi ei sunt contemporani in Duhul Sfant, avand o viata care se impartaseste de vesnicie. Sfantul Ioan Gura de Aur a fost arhiepiscopul Constantinopolului si Sf. Parascheva s-a nascut in apropiere de Constantinopol, in localitatea Epivata, care se numeste acum Selim Pasa, in Turcia de astazi. Au avut in comun aceasta apropiere a Constantinopolului, dar acum, fiind in ceruri, ei sunt pentru noi lumini duhovnicesti atat in ceea ce priveste viata crestina, cat si in ceea ce priveste puterea rugaciunii. Avem in fata noastra doi rugatori pentru noi. Faptul ca amandoi sunt rugatori pentru noi este lucrul cel mai important, pentru ca rugaciunea ne da si cuvantul cel bun, intelept, ca sa-l vorbim si fapta cea buna ca sa o savarsim".

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit apoi la importanta cinstirii Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur si a evidentiat trei invataturi importante ramase de la acest sfant: "Sfantul Ioan Gura de Aur, mare dascal al lumii si ierarh, este praznuit in toata Ortodoxia, anul acesta in mod special, pentru ca se implinesc 1600 de ani de la trecerea sa la viata vesnica. 1600 de ani de luminare a Bisericii prin ceea ce a scris si prin ceea ce a fost si prin ceea ce a aratat ca rugaciune si ajutor pentru Biserica lui Hristos. 1600 de ani de pomenire a lui de catre Biserica, la fiecare liturghie a sa, savarsita in manastiri si in parohii. 1600 de ani de lumina a Duhului Sfant revarsata prin moastele lui sfinte, acum impartite in diferite parti ale lumii. Iata, mana sa stanga a ajuns la Iasi. 1600 de ani de binecuvantare a tuturor clericilor care savarsesc Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur. 1600 de ani de binecuvantare a tuturor credinciosilor care participa, se roaga si se impartasesc la liturghia care ii poarta numele. Sfantul Ioan Gura de Aur ne-a invatat trei lucruri deosebite: sa pastram dreapta credinta in fata ratacirilor eretice; sa pastram dreapta si sfanta vietuire atunci cand suntem ispititi de patimi egoiste si de multa rautate; sa nu despartim liturghia de filantropie si filantropia de liturghie".

PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat contextul in care au fost aduse moastele Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur la Iasi, in acest an, cand se implinesc 120 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi: "Binecuvantarea pe care ne-ati adus-o prin moastele Sf. Ioan Gura de Aur intareste bucuria noastra la 120 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi, care a fost sfintita in data de 23 aprilie 1887. In dimineata zilei cand au ajuns moastele Sf. Ioan Gura de Aur la Iasi a fost resfintit altarul si biserica in interior. 120 de ani de savarsire a liturghiei Sf. Ioan Gura de Aur in Catedrala mitropolitana au fost incununati cu insasi prezenta moastelor Sf. Ioan Gura de Aur".

PF Parinte Patriarh Daniel s-a rugat apoi pentru sanatatea PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, si a multumit IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, pentru aducerea la Iasi, in aceste zile, a moastelor Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur: "Rugam pe Hristos Domnul, pentru rugaciunile Sf. Ioan Gura de Aur si ale Sf. Cuv. Parascheva, sa daruiasca sanatate grabnica, intarire multa PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade. Stim ca trece printr-o suferinta grea si numai harul si ajutorul lui Dumnezeu poate sa faca o vindecare minunata ca sa poata birui boala deosebit de grava prin care trece. Ne rugam in aceste zile pentru sanatatea PF Sale, pentru Sfanta Biserica Ortodoxa a Greciei si pentru toti slujitorii sfantului altar si pentru credinciosii acestei Biserici. Ne rugam si pentru poporul ortodox grec, pentru ca are nevoie de lucrarea PF Parinte Arhiepiscop Hristodoulos sa revina la normalitate, la intensitatea si frumusetea ei de pana acum. In mod deosebit va multumim IPS Voastre pentru bucuria cu care ati venit aici, pentru osteneala pe care v-ati luat-o pentru a ne binecuvanta cu prezenta moastelor Sf. Ioan Gura de Aur la o sarbatoare mare si sfanta a Sf. Parascheva".

A luat apoi cuvantul IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, care a transmis un mesaj din partea PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, si a multumit PF Parinte Patriarh Daniel pentru invitatia facuta de a aduce la Iasi moastele Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur. De asemenea, IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora l-a felicitat pe PF Parinte Patriarh Daniel pentru alegerea in aceasta demnitate: "Va transmit dragostea si urarile PF Parinte Hristodolous, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, care in momentul de fata trece printr-o situatie dificila si grava in ceea ce priveste sanatatea PF Sale. In acest moment sfant al procesiunii, inaintea acestei mari multumi de credinciosi, a sfintelor moaste ale Bisericii, dorim sa exprimam si in mod public multumirile noastre fata de persoana PF Parinte Daniel, Arhiepiscop al Bucurestilor si Patriarh al Romaniei, pentru invitatia pe care ne-ati facut-o de a fi in mijlocul dvs., aducand din Grecia un fragment din mana stanga a Sf. Ioan Gura de Aur, moaste adapostite la Manastirea Varlaam inca din anul 1545. Cu aceasta ocazie doresc, PF Voastra, sa va prezint felicitarile sincere, fratesti si cordiale pentru meritata alegere in slavitul scaun patriarhal al Bisericii Romane".

IPS Mitropolit Serafim si-a exprimat bucuria de a participa in aceste zile la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si a subliniat evlavia poporului roman: "Imi exprim bucuria si emotia provocate de faptul ca, avand binecuvantarea PF Parinte Patriah, ni se da ocazia de a va adresa tuturor un calduros salut, plin de respect si de dragoste frateasca. Prezenta dvs. aici ne umple de bucurie si ne inspira, intrucat vadeste un popor evlavios si virtuos, plin de dragostea fata de Dumnezeu si de Biserica, si care are un respect nemarginit fata de sfintii Bisericii. Va transmit dragostea si urarile credinciosilor din Mitropolia noastra, precum si a vietuitorilor manastirilor de la Meteora care constitue o vatra monahala vie ce inspira lumii contemporane dorul dupa cunoasterea lui Dumnezeu si dragoatea fata de viata virtuoasa".

Dupa momentul din fata Bisericii "Sf. Nicoale Domnesc", moastele Sf. Cuvioase Parascheva si ale Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur au fost purtate in procesiune spre Catedrala mitropolitana. Sfintele moaste au fost asezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei, spre a fi cinstite de catre credinciosi. 

.

12 Octombrie 2007

Vizualizari: 1018

Voteaza:

La Iasi, a avut loc pelerinajul Calea Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE