Post si rugaciuni antiploaie

Iar ne-au luat ploile pe sus si au dat cu noi de pamant de nu ne-am vazut de atatea tunete si fulgere, ploi si grindina! Si cum a fost in ultimele trei-patru zile va fi si in continuare, au avertizat meteorologii. Dupa ce toata vara ne-a chinuit potopul, romanii au luat acum calea postului si a rugaciunilor, ba chiar au scos de la “naftalina“ si vechile obiceiuri populare. Toate pentru alungarea ploilor.

De la 1 august am intrat, pentru 15 zile, in Postul Sfintei Marii. Si cum romanii au vazut ca explicatiile stiintifice si rachetele antigrindina nu opresc potopul care ne-a cotropit vara aceasta, cum nu s-a mai vazut de 30 de ani incoace, atunci oamenii si-au intors fata spre Dumnezeu si spre obiceiurile populare, daca tot suntem in perioada in care ar trebui sa ne aducem aminte de cele sfinte.


Acatiste catre Fecioara Maria

Lume multa a venit ieri la Biserica “Sfantul Sava“ din judetul Buzau sau Catedrala Copiilor, cum mai este cunoscut acest lacas. S-a facut slujba speciala pentru oprirea ploilor, cu rugaciuni catre Dumnezeu si Sfanta Fecioara Maria, pentru ca Soarele sa incalzeasca din nou ogoarele, bucatele sa se inmulteasca, iar oamenii si animalele sa fie ferite de prapad. “Oamenii tin post acum si vin la biserica sa se spovedeasca. Dumnezeu ne incearca prin aceasta napasta, sa vada ce facem atunci cand ne confruntam cu cele mai mari necazuri“, ne-a spus parintele Mihail Milea. Barbati si femei, tineri si batrani, toti dau acatiste pentru incetarea ploilor, cad in genunchi in fata icoanelor si se roaga pentru familia si casa lor, sa nu le prapadeasca furia naturii.

La ingropat “Muma ploii“

In satele din Oltenia si Muntenia se tin tot acum procesiuni speciale pentru alungarea ploii. Ąaranii care pana de curand isi uitasera obiceiurile din strabuni, ocupati mai mult cu munca la camp sau vanzarea produselor agricole in oras, au scos de la “naftalina“ costumele populare si au pornit sa ingroape “muma ploii“. Este o procesiune specifica sudului tarii, dupa cum ne-a explicat Doina Isfanoni, cercetator stiintific principal in cadrul Muzeului Satului din Bucuresti. Asa-numitul Caloian este jucat la ora asta exact invers fata de perioada secetoasa, cand oamenii invoca ploaia. Atunci se fac doua papusi, “tata ploii“ si “muma ploii“, sa fie chemati norii. Dar acum, cand ploile nu mai contenesc, taranii se aduna in mijlocul satului si ingroapa “muma ploii“, iar pe “tata ploii“ il arunca pe “firul“ unei ape curgatoare.

Tunete si fulgere peste toata tara

Frica oamenilor fata de natura mai catranita ca oricand nu e intamplatoare. Nu numai ca 2005 este unul dintre cei mai ploiosi ani din istoria Romaniei, dupa cum au spus specialistii. Dar au mai venit si furtunile de zilele trecute, care au traversat tara de la Suceava pana la Bucuresti si ne-au bagat pe toti in sperieti. In noaptea de vineri spre sambata parca s-a prabusit cerul peste Capitala! Cei care au intrat la ora 22.00 in oras povesteau ca parca s-au lovit de un “zid“ de ploaie si grindina, fulgere si tunete, care loveau zona cu o furie de nedescris. Canalizarea nu a mai facut fata, astfel ca mai multe cladiri din centrul urbei, precum Mitropolia, Casa Presei, Gara de Nord, Institutul National de Administratie, dar si Academia de Politie, spitalele Budimex si CFR-2, cartierele Baneasa, Berceni si perimetrul Unirii au fost inundate. Nenorocirea a cazut si peste judetul Suceava, unde un om a fost luat de viitura in localitatea Frasin. Mari probleme au fost si in judetele Dambovita si Arges. Datele centralizate la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor arata ca toata jumatatea de est a tarii a fost “maturata“ de furtunile care au inceput de joi incoace.

Meteorologii anunta in continuare ploi

Vestile nu sunt bune nici pentru zilele urmatoare. Azi si maine va patrunde in tara noastra un nou front atmo-sferic, aducator de ploi bogate si grindina, dar de data aceasta in partea de vest a tarii. S-a emis si o avertizare din partea Administratiei Nationale de Meteorologie, potrivit careia cantitatile de precipitatii ar putea depasi in unele zone 40 de litri pe metrul patrat. Abia de miercuri vom respira usurati, pentru ca norii se vor duce si Soarele ne va incalzi din nou.
Ramane sa vedem pentru cat timp.
.

08 August 2005

Vizualizari: 1969

Voteaza:

Post si rugaciuni antiploaie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE