Vaticanul vrea reconciliere cu China

 

Secretarul de Stat al Sfantului Scaun (functie echivalenta celei de prim-ministru), cardinalul Tarcisio Bertone, a declarat ca Vaticanul doreste "sa-si normalizeze raporturile cu China si sa instaureze un dialog respectuos si constructiv" cu autoritatile de la Beijing, pentru "a depasi neintelegerile trecutului".


Vaticanul si China nu intretin relatii diplomatice din 1951, cand Sfantul Scaun a recunoscut oficial Taiwanul, fiind si in prezent singurul stat care nu considera insula rebela ca fiind parte a Chinei. La randul sau, China conditioneaza stabilirea de relatii diplomatice si implicit orice relatie a cetatenilor sai cu Vaticanul de renuntarea la relatiile Sfantului Scaun cu insula rebela si cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama.


Conform estimarilor, in China traiesc circa zece milioane de catolici apartinatori de Vatican, in clandestinitate, majoritatea enoriasilor fiind inscrisi in asa-numita Biserica Catolica Patriotica, ai carei episcopi sunt aprobati de Guvernul de la Beijing inainte de a fi hirotonisiti.


Cardinalul Bertone a facut aceste afirmatii in cadrul unei conferinte a cardinalior la care Papa Benedict al XVI-lea nu a participat, insa a fost informat in detaliu despre discutii.

Ulterior, Suveranul Pontif a trimis o scrisoare liderilor catolici fideli Beijingului, al carei continut nu a fost insa publicat.


Aceste evolutii survin la numai cateva zile dupa ce ziarul "South China Morning Post", cu sediul in regiunea speciala Hong Kong, a afirmat ca Papa ar fi acceptat numirea episcopului Gan Junqiu, sustinut de Berijing in dioceza Guangzhou (Can-ton), insa acest lucru nu a fost confirmat sau infirmat de Vatican. (Dan Stefan)

.

21 Ianuarie 2007

Vizualizari: 1590

Voteaza:

Vaticanul vrea reconciliere cu China 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE