Preotul criminal i-a cerut iertare lui Teoctist

 

    Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a dezbatut intr-o sedinta cazul de la Manastirea Tanacu. Inaltul for bisericesc isi va face public punctul de vedere in cursul zilei de astazi. Intre timp, Patriarhul Teoctist (foto) a primit o scrisoare, prin intermediul careia "Daniel pacatosul" isi cere iertare "pentru tulburarea ce s-a pornit (.

) de la incercarea nevinovata de a face tot posibilul pentru a ajuta un suflet necajit si greu incercat".

Daniel Corogeanu isi sustine in continuare nevinovatia. Luana Pintilie, unul dintre cei trei avocati angajati sa-l apere pe fostul preot, ne-a declarat: "In primul rand, clientul meu cere sa fie judecat de institutia pe care a reprezentat-o, adica de Biserica. Daniel Corogeanu si cele patru maicute sunt de parere ca nu au facut nimic rau. Nu se considera vinovati, au constiinta impacata. Cu riscul ca Dumnezeu a luat-o pe Irina la El, ei sunt impacati ca au scos raul din ea. Au facut un lucru bun, pentru ca au inlaturat raul. Sunt linistiti, calmi, sunt foarte clari. Nu au de ce sa sufere, pentru ca nu au gresit cu nimic".

Precizarile aparatoarei celor cinci au venit la scurt timp dupa ce pe masa Patriarhului Teoctist a ajuns un document prin care se solicita judecarea fostului ieromonah de la Manastirea Tanacu de catre forul Bisericii Ortodoxe.

"Ca fiu si preot al Bisericii stramosesti", Daniel Corogeanu isi cere iertare spunand: "Mila pentru suferinta Irinei ne-a facut sa o primim in obste, sa o ajutam doar dupa randuielile prevazute in Moliftvenic si in Biserica Ortodoxa Romana. Tulburarea se rasfrange acum asupra clerului si asupra intregii noastre eparhii (.) am incercat sa-i daruim un pic din pacea si linistea pe care le daruieste Biserica prin sfintele sale taine si prin sfintele sale slujbe".

Marturisire in fata Patriarhului

Fostul preot, in epistola care se vrea a fi o spovedanie in fata Prea Fericitului, sustine ca a fost obligat sa o imobilizeze pe maicuta Irina pe "o targa improvizata", pentru ca era violenta si de nestapanit.

Mai mult, Corogeanu spune: "Noi, eu, cel ce semnez dupa aceste randuri, dar si maicile din obstea manastirii nu am avut niciodata intentia de a ne sustrage ascultarii pe care o datoram episcopului locului, PS Ioachim fiind cel care m-a hirotonit intru preotie si nici ierarhiei Bisericii noastre, dar presiunea televiziunilor, ziarelor, interventiile politiei si presei au fost smintitoare si pentru noi, si pentru credinciosii aflati de fata (.) Ne vom supune judecatii consistoriale pentru aceasta neascultare.

Mi-as fi dorit din inima sa fiu chemat sa dau intai socoteala in fata Bisericii, dupa a carei lege si randuieli am slujit din clipa hirotoniei mele pana astazi. Apelez la dragostea Preafericirii Voastre de a fi cercetat de catre Preasfintia Sa, Ioachim, dimpreuna cu ceilalti reprezentanti ai Bisericii, dupa canoanele Sfintilor Parinti, si, de voi fi gasit vinovat, voi primi sa mi se aplice oricare dintre pedepse.
Va cer iertare inca o data si imi pare nespus de rau ca, legat de mine si de sfanta Manastire Tanacu, s-a petrecut acest scandal care afecteaza clerul si intreaga Biserica Ortodoxa. Nadajduim insa ca bunul Dumnezeu va face lumina si se va descoperi si va triumfa adevarul", se arata in finalul scrisorii.

Posibile sanctiuni

Astazi, Sinodul poate anunta mai multe decizii in privinta ierarhilor din Episcopia Husilor, cei sub a caror obladuire spirituala trebuia sa se afle ex-preotul Daniel Corogeanu. Exista varianta ca episcopul locului PS Ioachim sa se retraga din activitatea pastorala pe motiv de boala si batranete, iar ca interimar sa fie numit, pana la alegerile episcopale, arhiereul-vicar Corneliu Barladeanu. O alta varianta ar fi ca toata aceasta poveste sa se lase doar cu mustrari, incepand de la Protopopul de Vaslui si pana la episcopul locului.


In ambele situatii insa, se poate ca Regulamentul traitorilor in manastiri si schituri, care a fost dat publicitatii in 2003, sa fie completat cu masuri mai severe in privinta disciplinei monahale.

.

07 Iulie 2005

Vizualizari: 1457

Voteaza:

Preotul criminal i-a cerut iertare lui Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE